Με αφορμή την πολύκροτη δίκη που αφορά αφενός στην αποκαλούμενη υπόθεση «Πυθία», για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, και αφετέρου στις τηλεφωνικές υποκλοπές της κυβέρνησης Καραμανλή, δεν ήταν λίγοι αυτοί που θυμήθηκαν το περίφημο πόρισμα του Ανακριτή, Δημήτρη Φούκα.

Η δίκη για την «Πυθία» ξεκίνησε τυπικά την προηγούμενη εβδομάδα και διεκόπη για τις 14 Μαΐου. Το πόρισμα Φούκα, λοιπόν, περιλαμβάνει -μεταξύ πολλών άλλων- αναφορά στο σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών «GIS», με τον Ανακριτή να αφήνει ευθέως να εννοηθεί ότι το σύστημα δεν παραδόθηκε τελικά στην ΕΥΠ για λόγους που δεν άπτονται των υπηρεσιακών ζητημάτων αλλά γεωπολιτικών «ισορροπιών».

Αναφέρουμε τα σχετικά αποσπάσματα του πορίσματος:

«Την επίμαχη περίοδο υπήρξε συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε διαγωνισμούς για κρατικές προμήθειες, από τους οποίους ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη υπόθεση παρουσιάζει η προμήθεια του συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών «GIS» από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, το οποίο χρησιμοποιούσε ρωσικής παραγωγής λογισμικό.

Πέραν των οικονομικών αποτελεσμάτων, οι ως άνω συμφωνίες επηρέαζαν τον συσχετισμό των οικονομικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (…)

Από το αποδεικτικό υλικό (καταγραφείσες συνομιλίες, κατασχεθέντα έγγραφα, μαρτυρικές καταθέσεις) προκύπτει ότι λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του 2009, επισκέφτηκε την Ελλάδα εκπρόσωπος… συμφερόντων εταιρείας, η οποία επεδίωκε την πώληση ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας/προστασίας των συνόρων της χώρας, αντίστοιχου προς το σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών «GIS» που προαναφέρθηκε.

Ο ως άνω, ο οποίος κατά πληροφορίες ήταν στέλεχος υπηρεσιών πληροφοριών, συναντήθηκε με τον μάρτυρα… που το παρέπεμψε στον τότε αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης. Ακολούθως , η πολιτική ηγεσία του ως άνω υπουργείου αρνήθηκε την παραλαβή του συστήματος «GIS», με την αιτιολογία ότι η προμήθεια του συστήματος αυτού δεν ήταν συμβατή με τη λειτουργική αποστολή και τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ.

Ο σχετικός φάκελος διαβιβάστηκε στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές και ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος 20 στελεχών της ΕΥΠ και της Κοινωνίας της Πληροφορίας για την πράξη της κοινοτικής απάτης. Ήδη και μετά τη διενέργεια τεχνικής πραγματογνωμοσύνης εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή