Διαδικτυακή συζήτηση με την επικοινωνιακή χορηγία του pronews.gr και του PRONEWS TV διοργανώνει η Αmerican Hellenic Educational Progressive Association- AHEPA HJ41 Καλαμαριά «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» υπό την Αιγίδα της ΑΗΕΡΑ Eλλάδας, σήμερα Κυριακή 21 Μαρτίου και ώρα 20.00 με θέμα «Ο δρόμος προς την Επανάσταση 1821, Παιδεία και Πολιτισμός».

Την ΑΗΕΡΑ θα τιμήσουν με τη συμμετοχή τους στη συζήτηση, η Δρ. Αλεξάνδρα Γκιουλαμά Μανταλίδου, η Θεατρολόγος και Εκπαιδευτικός κ. Βίκυ Θεολόγη και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αμπελοκήπων Μενεμένης και έγκριτος νομικός κ. Παύλος Κεσόγλου.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο κ. Κωνσταντίνος Βαρσάμης Κυβερνήτης ΑΗΕΡΑ Ελλάδας Περιφέρειας 25 ενώ θα προλογίσει και θα συντονίσει ο κ. Ανδρέας Ζαπουνίδης Πρόεδρος του τμήματος ΑΗΕΡΑ HJ41 Καλαμαριάς “Κωνσταντίνος Παλαιολόγος” Σύμβουλος Ασφαλείας & Community Liaison Consultant Energy and Defence Industry.

«Τα λίγα γράμματα που ξέρω, λέει ο γέρος του Μωριά, τα έμαθα από το “Ψαλτήρι” και το “Οχτωήχι” της εκκλησίας». Ασφαλώς σε κάποιο Μοναστήρι κρυφά. (Διήγηση συμβάντων ελληνικής φυλής). Και πράγματι, πώς ήταν δυνατό να φοιτήσει σε φανερό σχολείο ένας απόγονος των επικηρυγμένων Κολοκοτροναίων;

Χαρακτηριστικό για το πώς λειτουργούσαν τα «Κρυφά Σχολειά» είναι και το ακόλουθο γεγονός:

Όταν ο Ιμπραήμ σκορπούσε την καταστροφή στην Πελοπόννησο, ο ιερομόναχος Δοσίθεος, μορφωμένος κληρικός της Ι. Μονής των άγιων Θεοδώρων Καλαβρύτων, πήρε τα παιδιά του Σχολείου των Καλαβρύτων, στο οποίο ήταν δάσκαλος, και τα πήγε και τα δίδασκε «εν τοις σπηλαίοις» του Χελμού. (Α. Δασκαλάκης, τομ. Γ «Περί Παιδείας»).

Τα φανερά λοιπόν σχολεία, σε αρκετές περιπτώσεις την περίοδο της τουρκοκρατίας, γίνονταν κρυφά. Έτσι δούλευαν οι καλογεροδάσκαλοι της εποχής εκείνης. Δεν έχαναν καμιά ευκαιρία για να διδάσκουν το γένος. Είχαν και μετέδιδαν τη συνείδηση ότι η «Πόλη» έπεσε και αλώθηκε μόνο τοπικά, όχι πνευματικά και εθνικά. Ο Χριστιανισμός και ο Ελληνισμός έμεναν άπτωτα και άτρωτα. Αυτά έτρεφαν και μόρφωναν το γένος μας.

Ό Παπαφλέσσας, όπως γράφει ο «Λόγιος Ερμής» το 1819, συνιστά με επιστολή του στους κατοίκους της Πολιανής (στην Πελοπόννησο) να χρησιμοποιήσουν το Μοναστήρι της Σολομονής για Σχολείο… άλλοτε κρυφό και άλλοτε φανερό, ανάλογα με τις περιστάσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Νεόφυτος Μεταξάς, μοναχός της ι. Μονής Πεντέλης επί τουρκοκρατίας και μετέπειτα Μητροπολίτης Αθηνών, ο οποίος και συνέχισε την παράδοση των μοναχών της Πεντέλης να διδάσκουν τα σκλαβόπουλα γράμματα, γράφει, μεταξύ των άλλων, ότι «οι εφημέριοι των μοναστηριών και των ενοριών διετήρησαν, άλλοτε κρυφά και άλλοτε φανερά, με την διδασκαλίαν της πατρίου γλώσσης την παρακαταθήκην (δηλαδή τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία) αμόλυντον και άμωμον».