
Τέσσερις ξεχωριστές επιχειρήσεις μεταφοράς 143 παράνομων μεταναστών σε Γαύδο και Σάμο πραγματοποιήθηκαν από το λιμενικό και τη Frontex σε άψογη συνεργασία τις τελευταίες ημέρες.
Ειδικότερα, το απόγευμα της Πέμπτης (23/4) ένα σκάφος της Frontex κατάφερε και εντόπισε λέμβο με 41 παράνομους μετανάστες σε θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου και τους μετέφερε με απόλυτη ασφάλεια και ταχύτητα στο λιμάνι «ΤΗΓΑΝΙ» της Παλαιόχωρας, με τη συνδρομή σκάφους του λιμενικού.
Στη συνέχεια οι παράνομοι μετανάστες οδηγήθηκαν με λεωφορείο, συνοδεία στελεχών κλιμακίου σε χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων.
Από το λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας 18χρονος από το Νότιο Σουδάν για παράβαση του Ν. 3386/2005 περί «Παράνομης εισόδου στη “χώρα”», ενώ οι υπόλοιποι αλλοδαποί δεν συνελήφθησαν καθώς μπήκαν νόμιμα.
Επίσης, χθες το απόγευμα ένα σκάφος της Frontex κατάφερε και εντόπισε λέμβο με 42 παράνομους μετανάστες σε θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου και τους μετέφερε στο λιμάνι «ΤΗΓΑΝΙ» της Παλαιόχωρας, πάντα με τη συνδρομή σκάφους του λιμενικού. Από εκεί οι μετανάστες οδηγήθηκαν με λεωφορείο, σε χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων.
Σε άλλη περίπτωση το απόγευμα της Πέμπτης (23/4) σκάφος της δύναμης Frontex η οποία εντόπισε λέμβο με 42 παράνομους μετανάστες (όλοι άνδρες) σε θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου και τους μετέφερε στο λιμάνι «ΤΗΓΑΝΙ» της Παλαιόχωρας, με τη γνωστή συνδρομή σκάφους του λιμενικού.
Στη συνέχεια οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με λεωφορείο, σε χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων.
Το πρωί της Τετάρτης (22/4) το λιμενικό της Σάμου ενημερώθηκε για ένα ταχύπλοο σκάφος που αποβίβασε στην ακτή «ΜΥΚΑΛΗ» νότια του νησιού, 18 παράνομους μετανάστες. Μετά από έρευνες στην περιοχή η Αστυνομία κατάφερε να τους εντοπίσει και στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε χώρο φιλοξενίας της Σάμου.
Λίγο αργότερα εντοπίστηκαν και προσήχθησαν δύο Αζερμπαϊτζανοί, ηλικίας 49 και 39 χρονών στην πόλη της Σάμου. Από το Λιμεναρχείο Σάμου που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθη ο 49χρονος για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη είσοδος στη χώρα». Συνελήφθη και ο 39χρονος για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη είσοδος στη χώρα», ενώ όλοι οι υπόλοιποι ειχαν μπει νόμιμα.
Άπαντες οι μετανάστες θα μεταφερθούν στην Αττική για μόνιμη εγκατάσταση.