Στην ηγεσία της ΠΓΔΜ, η οποία ασχολείται με «το πώς να παρακάμψει το πρόβλημα του ονόματος και όχι πώς να το λύσει» απέδωσε την ευθύνη για τις περαιτέρω εξελίξεις ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη διαδικασία Νίμιτς.

«Για να φτάσουμε στη λύση, χρειάζεται πολιτική βούληση» τόνισε ο κ.

Δελαβέκουρας και προσέθεσε πως «η Ελλάδα την έδειξε, με το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέβαλε και στο οποίο, επί της ουσίας, δεν υπήρξε απάντηση από την άλλη πλευρά. Η ηγεσία των Σκοπίων πρέπει λοιπόν τώρα να αποδείξει ότι θέλει τη λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ».

Υπογραμμίζοντας, εξάλλου, ότι η λύση στο όνομα «θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή ασφάλεια και θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή και ευρω- ατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ» ο κ. Δελαβέκουρας εξέφρασε την ελπίδα να διευθετηθεί και το εσωτερικό πρόβλημα της γειτονικής χώρας, ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όπως σημείωσε, «πρέπει η γειτονική χώρα, με ειλικρίνεια να αναγνωρίσει τις ελλείψεις που υπάρχουν, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να τις αντιμετωπίσει».

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαίου επιτρόπου Φούλε, ο κ.

Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρατήρησε ότι «είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας δεν έχει σχέση με την ΕΕ και την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ» ενώ απαντώντας, ειδικότερα, στην πρόταση για τριμερή συνάντηση διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα, επί της αρχής, δεν είναι αντίθετη σε συναντήσεις, εφόσον αυτές είναι καλά προετοιμασμένες και οδηγούν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Επ΄αυτού, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι επίκειται νέα συνάντηση με τον κ. Νίμιτς στα τέλη Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη και εξέφρασε την ελπίδα να εκδηλωθεί σε αυτήν «μια νέα προσέγγιση από την πλευρά των Σκοπίων» ανάλογη αυτής που έδειξε η Ελλάδα με το Μνημόνιο κατανόησης, «που έδωσε ώθηση και αναθέρμανε τη διαδικασία Νίμιτς».

Σχολιάζοντας, τέλος, μιαν αναφορά του Προέδρου της Βουλγαρίας Ρ. Πλεβνέλιεφ, πως η Βουλγαρία δεν είναι «σε πόλεμο» με τα Σκόπια όπως η Ελλάδα, ο κ.

Δελαβέκουρας παρατήρησε πως «μάλλον έχει μπερδευτεί ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, διότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν απειλεί την ΠΓΔΜ αλλά, αντίθετα, έχει συμβάλλει στη σταθερότητά και την ασφάλειά της» και υπογράμμισε τη σημασία της προσοχής σε τέτοια ζητήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr