Στην Γαλλία οι εικόνες από τις σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών (αρκετοί είναι ένοπλοι) και δυνάμεων ασφαλείας θυμίζουν πλέον εμπόλεμη ζώνη:

Κτίρια καταρρέουν αφού πρώτα έχουν λεηλατηθεί από τους διαδηλωτές και μετά έχουν πυρποληθεί σε ένα πρωτοφανές κύμα βίας που πυροδότησε η δολοφονία του 19χρονού νεαρού από δυνάμεις ασφαλείας.

Μπορούμε να πούμε ότι η Γαλλία ζει τα δικά της «Δεκεμβριανά» που θυμίζουν σε όλα τα επίπεδα τον Δεκέμβριο του 2008 στην Ελλάδα και τον θάνατο του Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια που προκάλεσε την αρχή της πτώσης της κυβέρνησης Καραμανλή, δέκα μήνες αργότερα κι ενώ η Ελλάδα καιγόταν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2009.

">

Η εξέγερση όμως που συγκλονίζει την  Γαλλία φέρνει στη μνήμη την προειδοποίηση που είχαν απευθύνει το 2021 20 Γάλλοι στρατηγοί για επικείμενο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.

«Χάνουμε την Γαλλία από τους μουσουλμάνους – Θα έχουμε εμφύλιο»

Τον Φεβρουάριο του 2021 τουλάχιστον 20 Γάλλοι στρατηγοί ε.α. είχαν στείλει επιστολή στον Γάλλο πρόεδρο υπέρ της επιβολής στρατιωτικού νόμου στη Γαλλία σε περίπτωση που ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν δεν κατορθώσει να βάλει τέρμα στην αποσύνθεση της κοινωνίας η οποία προκαλείται από τους μουσουλμάνους.

Το κάλεσμα των 20 Γάλλων στρατηγών είχε γίνει  μέσω ανοικτής επιστολής στην οποία προειδοποιούσαν πως οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις έπρεπε  να αναλάβουν δράση πριν η Γαλλία πέσει στα χέρια των μουσουλμάνων.

Η ανοικτή επιστολή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Valeurs Actuelles λέγοντας ακόμη πως «ένα πραξικόπημα μπορεί να είναι αναγκαίο προκειμένου η χώρα να γλιτώσει ένα εμφύλιο πόλεμο».