Η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων αναφορικά με την καταλληλότητα των ρωσικών αμφίβιων ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3F, αποφάνθηκε ότι…

«Απολύτως κατάλληλα επιχειρησιακά και ικανά να κλείσουν το χάσμα που υπάρχει σήμερα στις ελληνικές αμφίβιες δυνατότητες» περιγράφονται τα ρωσικά ΤΟΜΑ BMP-3F σε σχετική μελέτη αξιολόγησης του οχήματος που προέβη η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ.

Η μελέτη προήλθε από την ανάγκη να προσδιοριστεί το περιεχόμενο της ρωσικής πρότασης για παροχή ως αντισταθμιστικού οφέλους 40 νέων αμφίβιων ή τροχοφόρων ΤΟΜΑ, έναντι της προμήθειας των 419 ΒΜΡ-3GR.

Η ρωσική πρόταση άφηνε ανοικτό το δικαίωμα επιλογής από ελληνικής πλευράς του τύπου των 40 δωρεάν οχημάτων, δηλαδή ή 20+20 αμφίβια BMP-3F και τροχοφόρα BTR-90 ή 40 από έναν τύπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», η ελληνική πλευρά, έχει καταλήξει στην επιλογή συνολικά 40 αμφίβιων ΤΟΜΑ ΒΜP-3F, αφού εκεί ακριβώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιχειρησιακού κενού.

Επίσης δεν αποκλείεται να υπάρξει μετασκευή επιπλέον 15 ΒΜΡ-3 από τα 419, σε “F”, για να υπάρξει ικανοποίηση του αρχικού αριθμού των 55 αμφίβιων οχημάτων που αναφερόταν στο ΕΜΠΑΕ.

Τα 40 οχήματα θα είναι νέας κατασκευής και είναι η πρώτη φορά που καινούριο υλικό δίδεται σε τόσο μεγάλη έκταση ως αντισταθμιστικό όφελος σε μία αγορά.

Αντίθετα κρίθηκε ότι τα τροχοφόρα BTR-90 δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν κάποια άμεση επιχειρησιακή απαίτηση και αυτός, άλλωστε είναι ο λόγος που έχει μεταφερθεί στο μέλλον η απαίτηση προμήθειας τροχοφόρου οχήματος.

Σε ότι αφορά την πορεία του προγράμματος BMP-3GR, μέχρι τα μέσα Απριλίου το αργότερο, αναμένεται να έχει εκδοθεί το RfP από ελληνικής πλευράς για να αποσταλεί στη Ρωσία.

Μέχρι τις 10 Μαρτίου είχε προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η συλλογή υπογραφών της Αρχικής Εντολής Προμηθείας και όλα δείχνουν ότι το πρόγραμμα βαδίζει στην υλοποίησή του με αρκετά υψηλούς ρυθμούς, μέχρι στιγμής.