Η ΟυραλΒαγκονΖαβοντ (UZV) θυγατρική της Rostec, και το ρωσικό Υπ.Αμ. έχουν ήδη υπογράψει μια μακροχρόνια έκδοση για την ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό δεκάδων T-80.

Η αναβάθμιση του T-80 στο πρότυπο T-80BVM θα ενισχύσει ουσιαστικά τις επιχειρησιακές ικανότητες του οχήματος. Αμυντικοί αναλυτές της Ρωσίας αναφέρουν οτι το όχημα παρέλαβε το σύστημα σκόπευσης πολλαπλών καναλιών Sosna-U με αποστασιόμετρο λειζερ, θερμική απεικόνιση και αυτόματη παρακολούθηση στόχου. Η κατανάλωση καυσίμου του άρματος πιστεύεται οτι έχει μειωθεί, ενω το χαμηλότερο εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας θα επεκταθεί ως το -50°C. Τέλος αλλαγές έχουν γίνει σε πολλά συστήματα λειτουργίας του α΄ρματος καθώς και πρόσθετη θωράκιση νέας γενιάς

Ο Σοβιετικός Στρατός έλαβε στην υπηρεσία του το T-80BV το 1985. Ειναι η τροποποιημένη έκδοση του T-80B που διαθέτει τη θωράκιση ERA Kontakt-1. Το T-80BV ζυγίζει 43,7 τόνους και ειναι οπλισμένο με ένα λειόκαννο πυροβόλο 2A46M-1 των 125mm με φορτίο πυρομαχικών των 38 βλημάτων. Το άρμα μπορεί να βάλλει τους αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους (ATGM) 9M112 Kobra (νατοϊκή ονομασία: AT-8 Songster) και 9M119M Refleks (AT-11 Sniper). Το όχημα ωθείται από έναν αεριοστρόβιλο κινητήρα GTD-1000TF των 1100 ίππων, που αναπτύσσει ταχύτητα 70 χιλιομέτρων ανα ώρα και επιχειρησιακή αυτονομία 500 χλμ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!