Η Ρωσία προχωρεί στον άμεσο εξοπλισμό των νέων πυρηνικών υποβρυχίων της κλάσης Yasen με τους υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, όπως δήλωσε στο κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ρωσικής ναυπηγικής εταιρείας Αλεξέι Ραχμάνοφ, δημιουργώντας έτσι μία άνευ προηγουμένου απειλή για τις ΗΠΑ.

">

«Τα πυρηνικά υποβρύχια πολλαπλών χρήσεων του προγράμματος Yasen-M (…) θα εξοπλίζονται σε μόνιμη βάση με το πυραυλικό σύστημα Zircon», δήλωσε στο RIA ο Αλεξέι Ραχμάνοφ, διευθύνων σύμβουλος της United Shipbuilding Corporation (USC).

«Ήδη γίνονται εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Τα υποβρύχια κλάσης Yasen, γνωστά και ως Πρόγραμμα 885M, είναι πυρηνοκίνητα υποβρύχια εξοπλισμένα με πυραύλους cruise και έχουν ναυπηγηθεί μαζί με τα υποβρύχια κλάσσης Borey για να αντικαταστήσουν σοβιετικής εποχής πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι θαλάσσης Zircon έχουν βεληνεκές 900 χιλιόμετρα και μπορούν να ταξιδεύουν με ταχύτητα πολλαπλάσια αυτής του ήχου και μη προβλέψιμη πορεία, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την άμυνα εναντίον τους.

Επί της ουσίας οι Ρώσοι πάντα πίστευαν στο υποβρυχιακό πυρηνικό δόγμα και έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα στο να διατηρούν ισχυρούς υποβρυχιακούς στόλους καθώς οι ΗΠΑ διαθέτουν μεγάλη ακτογραμμή και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους κατοικεί εκεί.

Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια μπορούν να πλησιάσουν σχετικά αθόρυβα την Ανατολική και την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και κυριολεκτικά να τις κονιορτοποιήσουν με χρήση πυρηνικών όπλων.

Οι υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι Zircon από κοντινές αποστάσεις θα είναι κυριολεκτικά κάτι σαν τους «Ιππότες της Αποκάλυψης».