Η Ρουμανία ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 08 Αυγούστου 2023, ότι ακύρωσε τη συμφωνία με την γαλλική Naval Group για τη ναυπήγηση τεσσάρων κορβετών τύπου Gowind 2500, αφού οι δύο πλευρές δεν υπέγραψαν καμία σύμβαση.

Σύμφωνα με τον ρουμανικό αμυντικό ιστότοπο DefenseRomania, ο οποίος επικαλείται ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της χώρας, η Ρουμανία αποφάσισε μετά από πολλές καθυστερήσεις να ακυρώσει τη συμφωνία, αλλά και το πρόγραμμα της κατασκευής των νέων πλοίων, αφού δεν θα προχωρήσει στον επόμενο πλειοδότη του διαγωνισμού. 

«Η αναθέτουσα αρχή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενέκρινε τη Δευτέρα 7 Αυγούστου την ακύρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας που αφορά το πρόγραμμα »Πολυλειτουργική Κορβέτα»», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η απόφαση ματαίωσης της συγκεκριμένης διαδικασίας ελήφθη δεδομένου ότι ο νικητής του διαγωνισμού (Naval Group) δεν υπέγραψε τη συμφωνία πλαίσιο εντός των όρων που ζήτησε η αναθέτουσα αρχή και δεν πληρούνται οι οικονομικές προϋποθέσεις για να ανατεθεί στον επόμενο διαγωνιζόμενο», προστίθεται.

«Η απόφαση ακύρωσης της συγκεκριμένης διαδικασίας κοινοποιήθηκε στους τρεις διαγωνιζόμενους την Τρίτη 8 Αυγούστου», επιβεβαιώνει το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας. Η συμφωνία περιελάμβανε επίσης τον εκσυγχρονισμό δύο ρουμανικών φρεγατών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 2019, η Naval Group κέρδισε συμβόλαιο ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ για τη ναυπήγηση τεσσάρων κορβετών Gowind 2500 για τη Ρουμανία, ωστόσο τέσσερα χρόνια μετά δεν είχε υπογραφεί ούτε η σύμβαση.