Είκοσι επτά χρόνια έχουν περάσει από την κρίση των Ιμίων που κόστισε στο Πολεμικό Ναυτικό τον θάνατο τριών στελεχών και στην Ελλάδα μία μεγάλη στρατηγική ήττα αφού η κυβέρνηση Σημίτη κατόρθωσε τότε με τους ακατάλληλους έως ενδοτικούς χρειρσιμούς της να «γκριζάρει» τις βραχονησίδες Ίμια και να μην μπορεί να τοποθετηθεί ελληνική Σημαία!

Οι υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός «χάθηκαν» για πάντα εκείνη την νύχτα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει 27 χρόνια μετά τα «ευχαριστώ» στους Αμερικανούς από το βήμα της Βουλής από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

«Ευχαριστώ» που έγινε «γκρίζο» ελληνικό έδαφος και μαζί του μία ολόκληρη θαλάσσια περιοχή.

">

Την 30η Ιανουαρίου του 1996 η κρίση στην περιοχή των Ιμίων είχε κορυφωθεί με ναυτικές δυνάμεις να έχουν αναπτυχθεί και από τις δύο χώρες.

Την εποχή της κρίσης αυτής πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κώστας Σημίτης. Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, υπουργός Εθνικής Αμύνης ο Γ. Αρσένης και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο ναύαρχος Χ. Λυμπέρης, ενώ πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η Τανσού Τσιλέρ και υπουργός Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Ο συσχετισμός των πολεμικών πλοίων ήταν σαφώς υπέρ της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας. Είχαμε το πλεονέκτημα με το Στόλο να κυριαρχεί σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Τα τουρκικά πλοία είχαν στοχοποιηθεί. Υπολογισμοί που έγιναν εκ των υστέρων βέβαια ανέφεραν πώς αν εξελίσσονταν η κρίση σε πολεμική σύγκρουση η Τουρκία θα έχανε επτά φρεγάτες και εμείς δύο, το πολύ τρεις.

Είναι ένα ερώτημα που 27 χρόνια μετά παραμένει αναπάντητο. Γιατί ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Σημίτης και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος προτίμησαν να παραδώσουν τη διαχείριση της ελληνοτουρκικής κρίσης στις ΗΠΑ;

Η Ελλάδα υπέστη μια ταπεινωτική ήττα, απώλεσε εθνική κυριαρχία χωρίς να ρίξει ούτε μία σφαίρα και έχασε τρία παλικάρια, τους τρεις ήρωες του μοιραίου ελικοπτέρου της φρεγάτας «Ναβαρίνο».

Μιλάμε για τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, τον υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό.

Και ενώ ολόκληρος ο Ελληνικός λαός βρέθηκε μία ημέρα μετά με σκυμμένο το κεφάλι, ο Κ.Σημίτης ευχαριστούσε από το βήμα της Βουλής τους Αμερικανούς και ο κ. Πάγκαλος έκανε λόγο, όπως έγινε αργότερα γνωστό «για ένα πανί που το πήρε ο αέρας».

Χαρακτήρισε πανί την ελληνική σημαία και την υποστολή της από τα Ίμια που αποφάσισε η κυβέρνηση την απέδωσε στον… αέρα.

Το χρονικό της της κρίσης αν και κορυφώθηκε το τελευταίο διήμερο του Ιανουαρίου 1996, εντούτοις η απαρχή της θα πρέπει να τοποθετηθεί αρκετά νωρίτερα, και για την ακρίβεια τα Χριστούγεννα του 1995.