Η πληθυσμιακή υπερδύναμη του πλανήτη επιδιώκει να «τεντώσει» τους μυς της εξωστρέφειας της στον τομέα των αμυντικών συνεργασιών όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, οι παρουσίες της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ευρώπη σε συνεκπαιδεύσεις με άλλες ΠΑ δεν είναι συχνές.

Ετσι η άφιξη στην Ελλάδα των τεσσάρων επιβλητικών μαχητικών αεροσκαφών Su-30 MKI της Indian Air Force (IAF) που προσγειώθηκαν μαζί με δύο στρατηγικά μεταγωγικά C-17 για τον φετινό «Ηνιόχο» αποτέλεσε την μεγάλη είδηση της φετινής ελληνικής άσκησης με την διεθνή αίγλη.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε σε μια πολυεθνική άσκηση, η συνεκπαίδευση όμως εδώ στην Ελλάδα και στον «Ηνίοχο 2023» αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα εμπειρία για την Αεροπορία μας, για τους πιλότους μας και για εμένα προσωπικά,» εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο χειριστής μαχητικού Sukhoi 30 MKI, Naveen Kumar.

Μια παγκόσμιας εμβέλειας πολυεθνική άσκηση

Με το βλέμμα του διαρκώς στον καταγάλανο ελληνικό ουρανό και στους συναδέλφους του που την συγκεκριμένη ημέρα έπρεπε και να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες σε πρωινά( “Alpha”) και απογευματινά (“Bravo”) – κύματα αποστολές, αλλά και να πετάξουν στην μαζική διέλευση πάνω από την Ακρόπολη, ο έμπειρος Ινδός πιλότος που έχει ήδη συμπληρώσει περισσότερες από 1000 ώρες στον συγκεκριμένο τύπο μαχητικού πολλαπλών ρόλων, μας εξηγεί τις κύριες αποστολές που έχουν αναλάβει τα γιγαντιαία μαχητικά Sukhoi 30 MKI αυτές τις ημέρες.

">

Η αποστολή της Ινδίας για πρώτη φορά εκπαιδεύεται δίπλα σε πακέτα μαχητικών αεροσκαφών όπως τα σαουδαραβικά F-15SA, τα ισπανικά F-18C/D, τα ιορδανικά F-16, τα σπάνια ιταλικά Tornado ECR (ηλεκτρονικού πολέμου/αναγνώρισης μάχης SEAD αεροσκάφη) αλλά και τα νέα πανίσχυρα ελληνικά Rafale που μαζί με τα νέα F-16 “Viper” της Ελλάδας έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση σε «Ηνίοχο».

Η ΠΑ της χώρας του έχει μείνει απόλυτα ευχαριστημένη από το υψηλότατο επίπεδο του «Ηνιόχου 2023» εξηγεί ο πιλότος του σύγχρονου 4ης Γενιάς ιπτάμενου όπλου.