Ισραηλινές και αμερικανικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εμπόδισε τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γόαβ Γκάλαντ, να επισκεφθεί τις ΗΠΑ τουλάχιστον δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες και τον προέτρεψε να μην αποδεχτεί προσκλήσεις για επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με αναφορές, ο Νετανιάχου απαγόρευσε τα ταξίδια του Γκάλαντ στην Ουάσιγκτον επειδή ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ.

Η αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν απέφυγε να απευθύνει πρόσκληση στον Λευκό Οίκο στον Νετανιάχου από τότε που επανεξελέγη στις αρχές Νοεμβρίου, λόγω των ανησυχιών για τη σχεδιαζόμενη κυβερνητική δικαστική μεταρρύθμιση και την ατζέντα που σχετίζεται με τη Δυτική Όχθη.

Η έκθεση σημειώνει ότι η κατάσταση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια, καθώς είναι ασυνήθιστο να απαγορεύεται στον υπουργό Άμυνας να επισκεφθεί τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου καρατόμησε τον Γκάλαντ αφού ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του με τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις. Η δήλωσή του πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις και μια γενική απεργία, η οποία τελικά οδήγησε τον Νετανιάχου να σταματήσει τη δικαστική νομοθετική διαδικασία και να επαναφέρει τον Γκάλαντ στη θέση του.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Τζάτσι Χανέγκμπι δήλωσε στο Channel 12 του Ισραήλ ότι ευθύνεται ο Νετανιάχου δεν έχει προσκληθεί ακόμη στις ΗΠΑ λόγω της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι σαφές για μένα ότι αν δεν υπήρχε νομική μεταρρύθμιση, ο Νετανιάχου θα είχε ήδη επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο», είπε ο Χανέγκμπι, αλλά επιβεβαίωσε ότι οι δεσμοί ΗΠΑ-Ισραήλ παραμένουν σταθεροί.