Οι άριστες σχέσεις Ελλάδας Ισραήλ και σε στρατιωτικό επίπεδο επιβεβαιώθηκαν και σήμερα με την μεγάλη άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας που πραγματοποιήθηκε νότια της Κρήτης.

Στην άσκηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις συμμετείχαν 60 ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αλλά και δύο ιπτάμενα τάνκερ της Ισραηλινής αεροπορίας (η ΠΑ στερείται αυτόνομα τέτοιων δυνατοτήτων παρά των αναγκών) .

Τα 60 μαχητικά F-16 όλων των τύπων και από τις οκτώ Πολεμικές Μοίρες της HAF απογειώθηκαν από τις βάσεις τους σε Σούδα, Άραξο, Νέα Αγχίαλο και Λάρισα και πέταξαν Νότια της Κρήτης.

Ο εναέριος ανεφοδιασμός των μαχητικών της HAF από τα δύο Air Tanker Boeing 707 της Israeli Air Force τα οποία βρέθηκαν εντός του Ελληνικού FIR πραγματοποιήθηκε η πρώτη κατά τη διάρκεια της ημέρας και η δεύτερη όταν έπεσε το σκοτάδι.

Όπως είναι γνωστό, η Πολεμική Αεροπορία δεν διαθέτει αεροσκάφος εναέριου εφοδιασμού σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς που έχουν στο οπλοστάσιο τους συνολικά 7 Boeing 707 και ακόμη 4 KC-130 Hercules.

Ωστόσο όλοι σχεδόν οι Έλληνες ιπτάμενοι είναι πιστοποιημένοι στο Air Refueling καθώς η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία εκτός από τους Ισραηλινούς συνεργάζεται τόσο με τους Αμερικανούς της USAF όσο και με τους Γάλλους της Armee D’elAir που διαθέτουν ιπτάμενα τάνκερ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV