Το Ιράν έχει ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από τα νησιά του Περσικού Κόλπου, όπου υπάρχει διαμάχη για την κυριαρχία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Αναφέρθηκε ότι η άσκηση, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες στρατιώτες, είχε στόχο «να δείξει την εξουσία και την αμυντική ετοιμότητα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης- IRGC να προστατεύσει τα νησιά».

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο Στρατός των Φρουρών της Επανάστασης πραγματοποίησε άσκηση μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή του Γενικού Διοικητή του Στρατού των Φρουρών της Επανάστασης, υποστράτηγου Χουσεΐν Σελάμι και ανώτερων διοικητών για την «άμυνα των νησιών» στον Περσικό Κόλπο.

Αναφέρθηκε ότι στην άσκηση «χρησιμοποιήθηκαν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα με προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και πύραυλοι με βεληνεκές 600 χιλιομέτρων».

Σημειώθηκε ότι η άσκηση, στην οποία συμμετείχαν 30 κληρικοί καθώς και χιλιάδες στρατιώτες, είχε στόχο «να δείξει την εξουσία και την αμυντική ετοιμότητα του IRGC να προστατεύσει τα νησιά».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο υποστράτηγος Σελάμι είπε: «Τα νησιά του (Περσικού) Κόλπου είναι η τιμή του ιρανικού έθνους και είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την τιμή μας ως παιδιά αυτού του ζηλωτού έθνους. Εάν ο Περσικός Κόλπος είναι ασφαλής, όλες οι χώρες θα ωφεληθούν από αυτή την ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά.

Η διαμάχη για τα νησιά μεταξύ Ιράν και ΗΑΕ

Το νησί Αμπού Μούσα, το οποίο βρίσκεται σε στρατηγική θέση λόγω της γειτνίασής του με τα στενά του Ορμούζ και του πετρελαϊκού δυναμικού στην περιοχή, διεκδικείται από το Ιράν και τα ΗΑΕ όπως και τα νησιά Greater Tunb και Lesser Tunb.

[Λόγω του βάθους της θάλασσας, τα πετρελαιοφόρα και τα μεγάλα πλοία πρέπει να περάσουν μεταξύ του Αμπού Μούσα και του Greater and Lesser Tunbs. Αυτό καθιστά αυτά τα νησιά μερικά από τα πιο στρατηγικά σημεία στον Περσικό Κόλπο.]

Τα νησιά ήταν υπό βρετανική κατοχή μέχρι το 1971. Αμέσως μετά την αποχώρηση της Βρετανίας τον Νοέμβριο του 1971, μεταβιβάζοντας τον έλεγχο των νησιών στα ΗΑΕ, το Ιράν ανέλαβε τον έλεγχο των νησιών. Τα ΗΑΕ περιγράφουν το Ιράν, το οποίο έχει αναπτύξει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στα νησιά, ως «εισβολέα».

Το Ιράν, το οποίο δέχεται τα νησιά ως μέρος της επικράτειάς του και ισχυρίζεται ότι τα δικαιώματά του σε αυτό είναι ιστορικά πολύ παλιά, έπεσε προσωρινά στα χέρια των Βρετανών το 1903 και επιστράφηκαν το 1971, έτσι «τα ΗΑΕ, τα οποία δεν είχαν ακόμη δημιουργηθεί εκείνη την εποχή, δεν μπορεί να διεκδικήσουν την κυριαρχία», υποστηρίζει.

Τα ΗΑΕ, από την άλλη, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ενώπιον αραβικών χωρών και διεθνών οργανισμών σύμφωνα με τις διεκδικήσεις τους στα νησιά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υποστηρίζοντας ότι η κυριαρχία του στα εν λόγω νησιά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, το Ιράν αντέδρασε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2022 και στη Ρωσία τον Ιούλιο επειδή υποστήριξαν τις αξιολογήσεις που υπερασπίστηκαν τις θέσεις των ΗΑΕ για τα τρία νησιά.