Ξαφνικά από χθες ξέσπασε μια… επικοινωνιακή καταιγίδα από τα φιλοκυβερνητικά Μέσα για τα επτά νέα Canadair DHC-515 που θα παραλάβουμε το 2028 από την κυβέρνηση, βάσει μιας σύμβασης που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους κατασκευαστές το 2024.

Κεντρικό θέμα η δυνατότητα των αεροσκαφών να… σβήνουν βράδυ φωτιές!

Κάτι που στην πράξη είναι φυσικά αδύνατο από το συγκεκριμένο αεροσκάφος αφού στερείται πολλών αεροβοηθημάτων. Να πετάει νύχτα, ναι, μπορεί. Να επιχειρεί νύχτα, δηλαδή να σβήνει φωτιές είναι πρακτικά αδύνατον.

Φυσικά αυτά είναι λεπτομέρειες για το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης που μπροστά στη… νίλα της απόλυτης καταστροφής στην δυτική Αττική και την Εύβοια σκαρφίστηκε μέχρι και φωτογραφίες να μοιράσει από ένα κομμάτι του αεροσκάφους, κάτι λαμαρίνες με την ελληνική σημαία για να δείξει ότι… κάτι κάνει!

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Κώστας Τσίγκας, το πρωί της Παρασκευής (7/8) διέψευσε άμεσα ότι τα Canadair DHC-515 που αναμένεται να ενταχθούν to 2028 στον ελληνικό στόλο μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ.

Όπως ξεκαθάρισε, η δυνατότητα των νέων αεροσκαφών να πραγματοποιούν νυχτερινές πτήσεις δεν σημαίνει ότι θα μπορούν να εκτελούν και ρίψεις νερού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Θα μπορεί να πετά τη νύχτα, όμως, με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα μπορεί να επιχειρεί πυροσβεστικά τη νύχτα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τσίγκας, ο οποίος είναι από τα πλέον έγκυρα στελέχη της Πυροσβεστικής και άριστος επαγγελματίας.

Τα νέα αεροσκάφη όταν με το καλό βγουν από την γραμμή παραγωγής που έχει κλείσει εδώ και δέκα χρόνια, θα αποτελούν την εξέλιξη των γνωστών CL-215 και CL-415.

Θα δώσουν λύση στο πρόβλημα; Φυσικά, όχι! Με μόλις 15% μεγαλύτερη μεταφορική δυνατότητα από το -415, απλά θα αντικαταστήσουν τα «αρχαία» -215 (τα είχε προμηθευτεί η δικτατορία πριν το 1974).

Το ότι θα πετάνε βράδυ σε ένα και μόνο θα βοηθήσουν: Στο ότι μπορούν να μετακινούνται βραδινές ώρες σε αεροδρόμια κοντά στις εστίες φωτιάς. Και μέχρι εκεί.

Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι Γαλλία και Ιταλία δεν θα ακυρώσουν τις παραγγελίες τους λόγω των καθυστερήσεων, οπότε θα διακοπεί ολοκληρωτικά η γραμμή παραγωγής, αφού πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα παραγγελίας 24 αεροσκαφών και μόνο με αυτή την προϋπόθεση η εταιρεία ξεκίνησε να τα παράγει.

Η επανέναρξη παραγωγής ήταν πολύ δύσκολο εγχείρημα, γιατί όπως προαναφέραμε, η γραμμή έχει κλείσει εδώ και πολλά χρόνια και η απαίτηση για να ανοίξει εκ νέου ήταν η παραγγελία τουλάχιστον 22 αεροσκαφών.

Η νυν παραγωγή γίνεται με πρωτόγονα μέσα (τα πριτσίνια τα καρφώνουν χειροκίνητα!) σε ένα απομονωμένο εργοστάσιο μέσα στα καναδικά βουνά.

Αν έστω και ένα κράτος ματαιώσει την παραγωγή το πρόγραμμα θα ναυαγήσει:  Ελλάδα, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία, έχουν παραγγείλει 22+2 αεροσκάφη.

Αλλά το 2031 όταν (και αν…)  ολοκληρωθούν οι παραδόσεις ατην Ελλάδα, δεν θα θυμάται κανένας το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που κόστισε μόνο για εναέρια μέσα πάνω από 1 δισ. ευρώ από την τσέπη των Ελλήνων φορολογουμένων και παρ’όλα αυτά κάηκε όλη η χώρα μεταξύ 2019 και 2026…

Σημειώνεται ότι από την παραγγελία ή την προγραμματιζόμενη προμήθεια των τριών εναέριων μέσων του προγράμματος ΑΙΓΙΣ ύψους 1 δισ. ευρώ: 

  • Η περίφημη παραγγελία νέων πανάκριβων πυροσβεστικών αεροσκαφών Viking Canadair DHC-515 δεν προχώρησε άμεσα γιατί τα αεροσκάφη… δεν υπήρχαν και η γραμμή παραγωγής είχε κλείσει. Ίσως παραδοθεί το πρώτο το 2028. Κόστος 50 εκατ. ευρώ κατ’ελάχιστον.
  • Για την αυστραλινή McDermott με τα Aviation Bell 214ST τα είπαμε: Πήραν ένα ελικόπτερο που είναι μεταφορικό και το χρησιμοποιούν για πυροσβεστικό! Οι τρεις απώλειες στα μέσα της σεζόν τα λένε όλα
  • Τα Air Tractor AT-802 ήταν τόσο μεγάλη κομπίνα «εκ γενετής» που εφέτος, δυο χρόνια μετά η σύμβαση καταγγέλθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο και τα αεροσκάφη «αποχαιρέτησαν» στην μέση της σεζόν: Ήταν σα να αγοράζαμε πάλι PZL, 50 χρόνια μετά!