Το αντιαερoπορικό σύστημα OSA AKM (SA-8 Gecko) σχεδιάστηκε για να καλύψει το κενό μεταξύ των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς SA-6 και των μικρού βεληνεκούς SA-7/9. Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε πεδίο της μάχης κατά τον πόλεμο του Λιβάνου το 1982.

Ο ΕΣ διαθέτει 39 οχήματα-εκτοξευτές (TELARs), οι οποίοι είναι κατανεμημένοι στα κύρια νησιά του Αν.Αιγαίου, με κύρια αποστολή την Α-Α προστασία των εκεί Σχηματισμών.

Το σύστημα OSA AKM-SAM περιλαμβάνει το όχημα μάχης 9A33M3 και τον κατευθυνόμενο πύραυλο 9M33M3 με το όχημα να φέρει 6 πυραύλους έτοιμους για βολή. Το όχημα μάχης διαθέτει έξι τροχούς και η ταχύτητά του φτάνει τα 65 χιλιόμετρα την ώρα και τα 8 χ.α.ω σε πλεύση.

Το ραντάρ ελέγχου πυρός LAND ROLL έχει μέγιστη εμβέλεια 35 χλμ και δραστική εμβέλεια γύρω στα 30 χλμ ενάντια σε ένα τυπικό στόχο. Το παλμικό ραντάρ παρακολούθησης λειτουργεί στη συχνότητα J με εμβέλεια από 20 έως 25 χλμ. Τα δύο ραντάρ κατεύθυνσης συχνότητας I κάνουν δυνατή την εκτόξευση δύο πυραύλων συγχρόνως ενάντια σε ένα στόχο, ο καθένας ακολουθώντας διαφορετική συχνότητα για την πρόκληση σύγχυσης στα ηλεκτρονικά αντίμετρα. Μπορεί επίσης να διαθέτει τηλεκάμερα χαμηλού φωτισμού για τον εντοπισμό στόχων σε χαμηλή ορατότητα και ισχυρά αντίμετρα.

Το 1992 άρχισε η παραλαβή 12 συστημάτων SHORADS OSA-AK από τα αποθέματα του στρατού της πρώην Αν. Γερμανίας, που συμπληρώθηκαν σε κατοπινό χρόνο με άλλα 20+7 συστήματα από τη Ρωσία ενώ όταν παρελήφθησαν τα Tor-M1 τα OSA μεταφέρθηκαν στην ΑΣΔΕΝ.

Χαρακτηριστικά – Δυνατότητες

Εμβέλεια: 12-15 χλμ

Ύψος εμπλοκής: 100μ – 12 χλμ. (για τον πύραυλο 9Μ33Μ3).

Ταχύτητα βλήματος 2,9 Mach

Πολεμική κεφαλή: 18 kgr

Μέγιστη Εμβέλεια ραντάρ ερεύνης: 45 χλμ.

Στόχοι εμπλοκής: 1

Βλήματα για βολή: 6

Χρόνος αναπληρώσεως: 5 δευτ.

Ρυθμός βολής: 6 πύραυλοι/λ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!