Σε μυστική συνάντηση στη Σιγκαπούρη φέρεται να συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα ανώτεροι Αξιωματούχοι περίπου 25 Υπηρεσιών Πληροφοριών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Η συνάντηση φέρεται να έλαβε χώρα παράλληλα με τον Διάλογο Shangri-La, μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την Ασφάλεια και τις Πληροφορίες που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Σιγκαπούρη. Το Συνέδριο, επικεντρωμένο σε θέματα Ασφάλειας και Πληροφοριών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, διοργανώνεται από το 2002 από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS – International Institute for Strategic Studies), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Λονδίνο.

Στον διάλογο Shangri-La συμμετέχουν συνήθως Υπουργοί Άμυνας μεγάλων Δυτικών δυνάμεων και περιφερειακών Ασιατικών δυνάμεων, μαζί με εκπροσώπους Ασφάλειας και Πληροφοριών από τα συμμετέχοντα έθνη. Ωστόσο, δεν έχει αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν η ύπαρξη χωριστής συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών Αξιωματούχων Πληροφοριών. Πηγές, ισχυρίστηκαν ότι μια τέτοια συνάντηση έλαβε χώρα μεταξύ 2 και 4 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις πηγές, η συνάντηση οργανώθηκε διακριτικά από την Κυβέρνηση της Σιγκαπούρης και πραγματοποιήθηκε σε ξεχωριστό χώρο παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια. Αυτός ο τύπος συνάντησης πραγματοποιείται ετησίως εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά προηγουμένως δεν είχε αποκαλυφθεί. Η μυστική συνάντηση πιστεύεται ότι περιλάμβανε εκπροσώπους από περίπου δύο δωδεκάδες μεγάλες Υπηρεσίες Πληροφοριών από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ινδία.

Η κοινότητα των Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών εκπροσωπήθηκε από την Avril Haines, την Διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ,  σύμφωνα με τις πηγές.

">

Οι πηγές δεν ανέφεραν εάν η ρωσική κοινότητα Πληροφοριών συμμετείχε στην εκδήλωση. Όταν ρωτήθηκε για την υποτιθέμενη μυστική συνάντηση, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Σιγκαπούρης είπε ότι οι συμμετέχοντες στο Διάλογο Shangri-La περιλάμβαναν «Ανώτατους Αξιωματούχους από Υπηρεσίες Πληροφοριών», οι οποίοι «βρίσκουν επίσης την ευκαιρία να συναντήσουν τους ομολόγους τους». 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Άμυνας της Σιγκαπούρης «μπορεί να διευκολύνει ορισμένες από αυτές τις διμερείς ή πολυμερείς συναντήσεις», επειδή «οι συμμετέχοντες θεώρησαν επωφελείς τέτοιες συναντήσεις στο περιθώριο της [κύριας εκδήλωσης]».