Η αμερικανική αεροπορία (USAF) «φρενάρει» το πρόγραμμα υπέρ-υπερηχητικών πυραύλων ARRW, μετά από μία σειρά αποτυχημένων δοκιμών του όπλου.

Το πρόγραμμα AGM-183 Air-Launched Rapid Response Weapon θα τερματιστεί μετά τις δοκιμαστικές πτήσεις των δύο τελευταίων πρωτότυπων πυραύλων, δήλωσε στην Επιτροπή Υπηρεσιών Εξοπλισμών της Βουλής ο υπεύθυνος προμηθειών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Άντριου Χάντερ.

Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε μόλις μια ημέρα αφότου ο γενικός γραμματέας της USAF, Φρανκ Κένταλ, δήλωσε ότι η υπηρεσία έχει μετατοπίσει την προσοχή της στα υπερηχητικά όπλα HACM, ενώ απομακρύνεται από το ARRW.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ «δεν σκοπεύει επί του παρόντος να επιδιώξει περαιτέρω προμήθεια» του υπερηχητικού πυραύλου της Lockheed Martin, έγραψε ο Χάντερ σε γραπτή κατάθεσή του που παρουσιάστηκε ενώπιον της επιτροπής τακτικής αεροπορίας HASC.

«Ωστόσο, υπάρχει εγγενές όφελος από την ολοκλήρωση των δοκιμαστικών πτήσεων All-Up Round (AUR) για τη συγκέντρωση δεδομένων που θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των μελλοντικών υπερηχητικών προγραμμάτων», πρόσθεσε ο Χάντερ.

Το αίτημα προϋπολογισμού της USAF για το οικονομικό έτος 2024 περιλαμβάνει 150,3 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση έρευνας, ανάπτυξης, δοκιμών και αξιολόγησης για την «ολοκλήρωση» του προγράμματος ARRW, σημείωσε ο ίδιος.

Η USAF παραδέχθηκε ότι η τελευταία δοκιμή του πυραύλου δεν ήταν επιτυχής, καθώς « χάθηκαν ή δεν συλλέχθηκαν τα απαιτούμενα δεδομένα». Το ARRW πραγματοποίησε μια επιτυχημένη δοκιμή στις 9 Δεκεμβρίου του, αλλά υπήρξαν τρεις αποτυχημένες δοκιμές το 2021.

Επιπλέον, ήδη υπάρχει συζήτηση γύρω από τα πλεονεκτήματα του υπερηχητικού πυραύλου HACM σε σχέση με το ARRW.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πύραυλος HACM είναι πολύ μικρότερος και ελαφρύτερος από τον ARRW και έτσι μπορεί να μεταφερθεί από περισσότερα είδη αεροσκαφών. Το ARRW θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο από βομβαρδιστικά B-52 λόγω του μεγέθους του.