(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 21.35): Μετά την κολοσσιαία παραγγελία των 350 μεταφορικών αεροσκαφών Airbus η Τουρκία τώρα ζητά την απόκτηση 40 μαχητικών (και όχι 20 όπως μετέδωσε το Bloomberg) EF-2000, απορρίπτοντας δια παντός το ενδεχόμενο αγοράς F-35, αλλά κλείνοντας ταυτόχρονα και την πόρτα στην αμερικανική Boeing που «καιγόταν» για την παραγγελία αυτή που την πήρε τελικά η Airbus!

">

Είναι η μεγαλύτερη παραγγελία από έναν μόνο πελάτη που έλαβε ποτέ η Airbus.

Συνολικά, όπως αποκάλυψε πριν τρεις ημέρες το pronews.gr στην οικονομική στήλη Έγκυροι Κύκλοι η Τουρκία παρήγγειλε 350 αεροσκάφη που επιμερίζονται σε 75 αεροσκάφη A350-900, 15 από τη μεγαλύτερη έκδοση A350-1000, αλλά και 250 αεροσκάφη A321neo καθώς και εκδόσεις εμπορευματικών αεροσκαφών A350!

Με αυτή την παραγγελία ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει «το πάνω χέρι» στην αυριανή συνάντηση με τον Ο.Σόλτς στο Βερολίνο.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε στην Επιτροπή Σχεδίου και Προϋπολογισμού της TBMM, ότι δεν είναι υπέρ της αγοράς των αμερικανικών F-35 και ότι η Τουρκία έχει εκδηλώσει την επιθυμία να αγοράσει 40 Eurofighter από τη Βρετανία και την Ισπανία. 

«Δεν είμαι υπέρ της αγοράς των F-35. Θέλουμε να αγοράσουμε τα Eurofighter, ένα πολύ αποτελεσματικά αεροσκάφη, αλλά η Γερμανία έχει αντιρρήσεις. Η Βρετανία και η Ισπανία δηλώνουν πως θα το λύσουνε. Σχεδιάζουμε να αγοράσουμε 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.