Γιγάντια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης χιλιάδων ανθρώπων βρίσκεται σε εξέλιξη σε μεγάλο μέρος της νότιας – νοτιοανατολικής Τουρκίας και της βόρειας Συρίας, μετά τον σεισμό των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο κοντά στο τουρκικό Γκάζιαντεπ, τα ξημερώματα (04.17 τοπική ώρα), αλλά και τον ίδιου μεγέθους μετασεισμό στις 12:24 (ώρα Ελλάδος).

Μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή αθροιστικά και στις δύο χώρες σε περισσότερους από 2.700 ανθρώπους (13.572 οι τραυματίες), με το Αμερικανικό Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας να εκτιμά ότι ο τελικός απολογισμός σε απώλεια ζωών μπορεί να είναι υψηλότερος και των 10.000.

Το επίκεντρο του δεύτερου μεγάλου σεισμού ήταν 67χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Καχραμανμαράς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σε μια από τις περιοχές δηλαδή που διεξάγονται επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων στα συντρίμμια.

Ο δεύτερος ισχυρότατος σεισμός προκάλεσε νέες σκηνές πανικού και χάους  στην Τουρκία καθώς είναι σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης στα περισσότερα από 2.800 κτήρια στην Τουρκία που κατέρρευσαν από το προηγούμενο χτύπημα του εγκέλαδου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, λόγω της ώρας που εκδηλώθηκε ο πρώτος σεισμός, κοιμούνταν στα σπίτια τους, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τον φόρο αίματος της φυσικής καταστροφής.

">