Το παγκόσμιο γεωπολιτικό διακύβευμα των εκλογών στην Τουρκία ήταν κρίσιμο καθώς η διαφαινόμενη επικράτηση του Ρ.Τ.Ερντογάν στον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών βάζει την Δύση στην «γωνία» και από «σπόντα» συμφέρει για πολλούς λόγους την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η νίκη Ερντογάν την βοηθάει να διατηρήσει μία υψηλή θέση στους σχεδιασμούς της Δύσης.

">

Πολύ απλά, αν οι κεμαλικοί κατακτούσαν την εξουσία οτιδήποτε θα ζητούσαν από τους Αμερικανούς που θα έβλαπτε τα ελληνικά συμφέροντα θα μπορούσαν να το λάβουν.

Δεν ξέρουμε ποιοι «φωστήρες» στους ελληνικούς πολιτικούς κύκλους θεώρησαν ότι μία νίκη των κεμαλικών θα ήταν καλή για την Ελλάδα και ότι θα… έριχνε την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι κεμαλικοί έχουν τις ίδιες επεκτατικές βλέψεις έναντι της Ελλάδας όπως και ο Ερντογάν.Η «Γαλάζια Πατρίδα» δεν είναι εφεύρημα του Ερντογάν αλλά της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Τα σχέδια της Τουρκίας δεν αλλάζουν ποτέ ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Άλλωστε η Μικρασιατική Καταστροφή, η κυπριακή τραγωδία, όπως και η στρατηγική ήττα των Ιμίων έλαβαν χώρα υπό κεμαλικές ηγεσίες.

Αντίθετα, η εκλογή του Ερντογάν αναγκάζει τους Δυτικούς να συνεχίσουν να μην προσφέρουν στην Άγκυρα αφειδώς ανταλλάγματα και οπλικά συστήματα όπως έκαναν στο παρελθόν, για να μην ισχυροποιούν την Τουρκία του συγκεκριμένου πρόεδρου.