Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την μετατροπή σε τζαμί του ναού-μουσείου Μονή της Χώρας που βρίσκεται στη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Η εφημερίδα Γενί Σαφάκ έγραψε ότι στις 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ισλαμική προσευχή.

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2020 καθώς τότε ο ναός-μουσείο είχε περάσει στα χέρια της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων με απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και για την Αγιά Σοφιά.

Η απόφαση Ερντογάν είχε προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν ενώ την καταδίκη της είχε εκφράσει και η UNESCO

Σύμφωνα με το δημοσιεύμα της Γενί Σαφάκ στη Μονή της χώρας έχουν τοποθετηθεί τα ειδικά χαλιά που χρησιμοποιούνται στα τζαμιά.

Η Μονή της Χώρας χτίστηκε τον 6ο αιώνα (το 534 μ.Χ.), και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης.

Ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, όπως και η Αγία Σοφία, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Η Μονή της Χώρας χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 434 χρόνια και μετατράπηκε σε μουσείο το 1945 με υπουργική απόφαση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφάσισε τη μετατροπή της σε τζαμί το 2019 κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση του 1945, η οποία οδήγησε στη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο, ήταν παράνομη.