Οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να εξοπλίζουν τις στρατηγικές τους δυνάμεις με τους υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους Αvangard.

Οι Avangard μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα, 27 Mach, δηλαδή 27 φορές μεγαλύτερη της ταχύτητας του ήχου, δηλαδή 33.000 χλμ. την ώρα.

">

Μπορεί να αλλάξει πορεία και ύψος, καθιστώντας τον «πρακτικά αόρατο», σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει πέρσι ο Ρώσος Πρόεδρος Β.Πούτιν.

Είναι μη ανασχέσιμοι από όλα τα τωρινά αμυντικά μέσα των ΗΠΑ καθώς έχουν την δυνατότητα να προχωρούν σε ελιγμούς εν ώρα πτήσης.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Μόσχας, ο πολυηχητικός πύραυλος με όχημα ολίσθησης εκτοξεύεται έξω από την ατμόσφαιρα της γης και στη συνέχεια μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο στον κόσμο σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Ένα άλλο όπλο που έχει επίσης χαρακτηριστεί «αόρατο» από τον Πούτιν, ο βαλλιστικός διηπειρωτικός πύραυλος πέμπτης γενιάς Sarmat, τέθηκε πρόσφατα σε υπηρεσία.

Ο Sarmat μπορεί να φέρει οπλικό φορτίο μέχρι 10 τόνων με 10 βαριές ή 15 ελαφρύτερες κεφαλές MIRV ή 3 πολυηχητικά βλήματα Avangard (HGV)ή συνδυασμό όλων των παραπάνω.