Το πολιτικό στάτους κβο επιχειρούν ν’ ανατρέψουν μέσω αθλητικών φορέων διάφορα ψευδοκρατίδια ανά τον κόσμο, καπελώνοντας και αδειάζοντας τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών!!
Δυστυχώς ισχυροί διεθνείς φορείς του αθλητισμού ξεπερνούν τον ΟΗΕ με απρόβλεπτες συνέπειες, κάτι που σε κάποια στιγμή θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα και διχόνοια στο αθλητικό κίνημα.
Αιχμή του δόρατος τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση είναι το Κόσσοβο, το οποίο έχει αναγνωριστεί από αρκετές χώρες, αλλά όχι από τον ΟΗΕ. Οι Κοσσοβάροι στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την πολιτική τους αναγνώριση και να πιέσουν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τα δίνουν… όλα προκειμένου να παρουσιαστούν ως ξεχωριστή κρατική οντότητα στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση συμμαχούν με όλες οι χώρες που έχουν ανάλογα αιτήματα, με πρώτη την Τουρκία που επιχειρεί διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους της κατεχόμενης Κύπρου.
Σήμερα το 79ο συνέδριο της AIPS(διεθνής Συνομοσπονδία Αθλητικών Συντακτών), αναγνώρισε στη Ντόχα του Κατάρ ως ξεχωριστό μέλος της, τον Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών του Κοσσόβου. Εξυπακούεται πως χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Σερβία, η Ρουμανία, η Ισπανία καταψήφισαν την ένταξη των Κοσσοβάρων, όμως αποδείχθηκαν μειοψηφία.
Το Κατάρ έχει αναγνωρίσει το Κόσσοβο και συνεπώς οι Κοσσοβάροι έπαιζαν… εντός έδρας. Το σημαντικότερο όμως είναι πως σε αναγνώριση του Κοσσόβου έχουν προχωρήσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και οι μεγάλες διεθνείς Συνομοσπονδίες(FIFA, FIBA, IAAF). Ακόμη οι Κοσσοβάροι δεν έχουν πάρει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά συμμετείχαν το καλοκαίρι που πέρασε στους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού.
Το Κόσσοβο έγινε δεκτό στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2014, σύμφωνα με απόφαση που λήφθηκε στη συνεδρίαση του οργανισμού στο Μονακό. Αυτό σημαίνει ότι το Κόσσοβο θα μπορέσει να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Σερβίας αντέδρασε έντονα όπως και άλλες χώρες αλλά η ΔΟΕ αναγνώρισε το Κόσσοβο.
Ο υπουργός Αθλητισμού της Σερβίας και ασημένιος ολυμπιονίκης με την εθνική ομάδα πόλο, Βάνια Ουντόβιτσιτς είχε καυτηριάσει την απόφαση: «Λυπάμαι που ο αθλητισμός έχει γίνει πεδίο για πολιτικά υποκινούμενες αποφάσεις. Αυτή η απόφαση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Ποια ήταν τα κίνητρα για να δεχθεί η ΔΟΕ το λεγόμενο ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο δεν αναγνωρίζεται ούτε από τα Ηνωμένη Έθνη; Κι αυτό συμβαίνει σε μια προολυμπιακή χρονιά με τους Αγώνες να διεξάγονται στη Βραζιλία μια χώρα η οποία δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο».
Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου και πρώην πρωθυπουργός, Χασί Θάτσι μέσω Facebook, ανακοίνωσε ότι σημαιοφόρος της αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 θα είναι η πρωταθλήτρια του τζούντο, Μαϊλίντα Κελμέντι.
Το Κόσσοβο διακήρυξε την ανεξαρτησία του τον Φεβρουάριο του 2008 και έχει αναγνωρισθεί από την πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Με ικανοποίηση δέχτηκαν την πρωτοβουλία της ΔΟΕ τα στελέχη της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κοσσόβου, με τον επικεφαλής, Μπεσίμ Χασανί, να δηλώνει: “Αυτή είναι μια μεγάλη ημέρα. Μια ιστορική μέρα για τους αθλητές του Κοσσόβου. Αυτή είναι η αρχή μιας νέας εποχής για το Ολυμπιακό κίνημα στο Κόσσοβο”.
Ο Γερμανός πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, σχολίασε από την πλευρά του: “Ήταν μια πολύ σημαντική απόφαση, ειδικά για τους αθλητές του Κοσσόβου. Τώρα μπορούν να προετοιμαστούν για το Ρίο. Αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα το Ολυμπιακό Κίνημα”.
Τα άδυτα της ΔΟΕ είναι βέβαια μια άλλα πολύ μεγάλη υπόθεση. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως οι Έλληνες πολιτικοί σφυρίζουν αδιάφορα. Πριν από 10 μέρες ο Τόμας Μπαχ πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Συζήτησαν για το προσφυγικό. Για τις παρεκτροπές της ΔΟΕ κουβέντα… Σήμερα το Κόσσοβο, αύριο η Κύπρος μας…