Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Ιουνίου 1976 και στο Μαρακανά του Βελιγράδιου η απίθανη Τσεχοσλοβακία (που είχε αποκλείσει διαδοχικά Αγγλία, Σοβιετική Ένωση και Ολλανδία) αντιμετώπιζε τη Δυτική Γερμανία στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Δύο χώρες οι οποίες δεν… υπάρχουν πια, αλλά έμελλε να πρωταγωνιστήσουν σε μία από τις μεγάλες εκπλήξεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και ταυτόχρονα να συνδέσουν το όνομα τους με μια ιστορική στιγμή.

Μια στιγμή ποδοσφαιρικής μαγείας και έμπνευσης που έφερε την υπογραφή του Άντονιν Πανένκα. Του βιρτουόζου μέσου της Μποέμιανς Πράγας, ο οποίος μπήκε στο πάνθεον του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, κάνοντας κάτι αδιανόητο για την εποχή.

Η Τσεχοσλοβακία πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιαμό και στο 25′ είχε προηγηθεί με 2-0 των Γερμανών, αλλά στο 29′ ο Ντίτερ Μίλερ μείωσε σε 2-1 κι όπως συνηθίζουν οι Γερμανοί στις καθυστερήσεις ο Χόλτσεμπαϊν ισοφάρισε σε 2-2.

Ο τελικός πήγε στην παράταση, χωρίς όμως να αλλάξει κάτι και έτσι οδηγηθήκαμε στα πέναλτι.

">

Οι Μάσνι, Νέχοντα, Όντρους, Γιούρκεμικ ευστόχησαν για τους Τσέχους, οι Μπόνχοφ, Φλόχε, Μπόνγκαρτς για τους Γερμανούς, αλλά στο 4ο πέναλτι ο Χένες αστόχησε και πλέον οι Τσέχοι κρατούσαν τον τίτλο στα χέρια τους με τον Πανένκα να είναι ο τελευταίος εκτελεστής.

Ο 28χρονος τότε Πανένκα (ο οποίος το 2020 είχε βρεθεί στη ΜΕΘ λόγω κορωνοϊού αλλά κατάφερε να βγει νικητής) πήρε αρκετά μέτρα φόρα έχοντας απέναντι του τον σπουδαίο Σεπ Μάγιερ, αλλά φτάνοντας στη μπάλα, έκοψε ταχύτητα και χωρίς να σηκώσει το κεφάλι μ’ ένα μαγικό άγγιγμα έστειλε τον Γερμανό τερματοφύλακα στα αριστέρα και τη μπάλα στο κέντρο της εστίας…

Η Τσεχοσλοβακία έγραψε ιστορία κατακτώντας το πρώτο (και μοναδικό) τρόπαιο της, κι ο Πανένκα πέρασε στην ποδοσφαιρική αθανασία δίνοντας το όνομα του στην συγκεκριμένη εκτέλεση πέναλτι.