Από το Τελ Αβίβ το μακρινό 1994, μέχρι το Κάουνας τη φετινή σεζόν. Ο Ολυμπιακός έχει γράψει τη δική του ιστορία στη Euroleague συμμετέχοντας συνολικά σε εννέα τελικούς (μαζί με τον αποψινό).

Οι Ερυθρόλευκοι απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης θα επιδιώξουν να κατακτήσουν το τέταρτο τρόπαιο της ιστορίας τους, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο μια άκρως επιτυχημένη ευρωπαϊκή σεζόν.

Πριν το Κάουνας, οι Πειραιώτες έχουν πάρει μέρος σε άλλους οκτώ τελικούς. Άλλοι επιτυχημένοι και άλλοι όχι. Έτσι είναι ο αθλητισμός άλλωστε. Πότε νικάς και πότε χάνεις.

Η πρώτη φορά στο Τελ Αβίβ

Το 1994 στο Ισραήλ ο Ολυμπιακός καταφέρνει να ξεπεράσει το εμπόδιο του «αιώνιου» αντιπάλου του και παίρνει την πρόκριση για τον πρώτο τελικό της ιστορίας του όπου θα αντιμετώπιζε την Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που θεωρούνταν και το φαβορί.

Η υπερπροσπάθεια του ημιτελικού δεν εμπόδισε το σύνολο του Γιάννη Ιωαννίδη να είναι μπροστά στο σκορ λίγα δευτερόλεπτα πριν το φινάλε. Ωστόσο, ένα τρίποντο του Κορνίλιους Τόμπσον διαμόρφωσε το τελικό 59-57 που χάρισε και τον τίτλο στους Ισπανούς.

Το ανυπέρβλητο εμπόδιο της Ρεάλ Μαδρίτης

Την αμέσως επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός θα έδινε το παρόν σε άλλο ένα Final Four. Εκείνο του 1995. Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε ούτε εκείνη τη φορά να σταματήσει την ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη που πέρασε στον τελικό, όπου τον περίμενε άλλη μια ισπανική ομάδα. Η Ρεάλ Μαδρίτης.

Ωστόσο σε ακόμα έναν τελικό δεν ήρθε το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Οι «μερένχες» του σπουδαίου Άρβιντας Σαμπόνις και του Τζο Αρλαόυκας δεν είχε πάει απλά για να χάσει. Ήταν το φαβορί και το απέδειξε στο παρκέ, παίρνοντας τη νίκη με το τελικό 73-61.

">

Ρώμη του… αγαπημένη

Ό,τι δεν κατάφερε σε δύο τελικούς το κατάφερε στη Ρώμη. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς επέστρεψε το 1997 σε Final Four. Αυτή τη φορά ήταν αποφασισμένη. Η Ολίμπια Λιουμπλιάνας δεν είχε τη δύναμη να σταματήσει τον «κόκκινο τυφώνα» και έτσι ήρθε ο τελικός.

Εκεί περίμενε η Μπαρτσελόνα. Μια εξαιρετική ομάδα υπό τις οδηγίες του σπουδαίου Αϊτο Ρενέσες. Ο Ντέιβιντ Ρίβερς όμως δεν είχε καμία διάθεση να φύγει με σκυμμένο το κεφάλι. Μετά τη μεγάλη εμφάνιση του ημιτελικού, ήρθε ο τελικός να αποδείξει την εξαιρετική κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί. Φέρνοντας το πρώτο τρόπαιο στον Πειραιά.