Ο Μάικ Τάισον υπήρξε κάποτε ο «βασιλιάς» του ριγνκ με ρεκόρ καριέρας 50-6 με 44 νοκ άουτ.

Μάλιστα κατάφερε να γίνει ο νεότερος σε ηλικία πρωταθλητής στην ιστορία της κατηγορίας «βαρέων βαρών» της πυγμαχίας. Ωστόσο παρά την επιτυχία του στο άθλημα, ο ίδιος με την προσωπική του ζωή τραβούσε διαρκώς πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, με το όνομά του να δεσπόζει συχνά σε τίτλους και με την εικόνα του να κοσμεί τα εξώφυλλα.

Η σχέση με τη μητέρα του

Γεννημένος τον Ιούνιο του 1966, ο 56χρονος Τάισον πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, μιας και ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια, όταν ήταν μόλις δύο ετών.

Η οικογένειά του μετακόμισε σε μία κακόφημη γειτονιά του Μπρούκλιν, ενώ σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα έχει αναφερθεί ότι πριν κλείσει 13 του έτη, είχε συλληφθεί ήδη πάνω από 30 φορές.

«Δεν είδα τη μητέρα μου χαρούμενη και περήφανη για εμένα, με ήξερε μόνο ως ένα άγριο παιδί που τρέχει στους δρόμους, γυρνώντας σπίτι με καινούργια ρούχα που ήξερε ότι δεν πλήρωνα».

Σε ηλικία 16 ετών η μητέρα του πέθανε από καρκίνο και αναγκάστηκε να τα βγάλει πέρα μόνος του, ενώ σχετικά πρόσφατα σχολίασε: «Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μου συνέβησαν ήταν ότι πέθανε η μητέρα μου. Πάντα με φρόντιζε όταν ήμουν μωρό. Δεν υπήρχε περίπτωση να μάθω να πολεμάω αν δεν πέθαινε… Ήταν ωραία, αλλά και λίγο επιθετική.

Ποτέ δεν είχε κοινωνική ζωή ή δούλεψε σκληρά. Έπινε πολύ και είχε πολλούς άντρες. Μερικές φορές ερχόταν ένας φίλος, θα μεθούσαν και εγώ τους έκοβα τις τσέπες και τους έκλεβα τα λεφτά».

Η μητέρα του, όπως αργότερα έγινε γνωστό, ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με την πορνεία και ο βιολογικός πατέρας του Μάικ, Πέρσελ Τάισον, ήταν ο μαστροπός της.

«Ο πιο κακός άνθρωπος στον πλανήτη»

Μετά τον θάνατο της μητέρας του ο πυγμάχος Κους Ντ’αμάτο έγινε ο νόμιμος κηδεμόνας του βάζοντάς τον στο ρινγκ, ενώ έχει αναφερθεί ότι ήταν το μόνο άτομο που θα μπορούσε να προκαλέσει φόβο στον πυγμάχο.

Ο Ντ’αμάτο ήταν ερασιτέχνης πυγμάχος, αλλά η καριέρα του διακόπηκε από έναν τραυματισμό και έτσι έγινε προπονητής, ανοίγοντας το πρώτο του γυμναστήριο σε ηλικία 22 ετών.

Εκπαίδευε πρωταθλητές, όταν μια μέρα έλαβε τηλέφωνο από τον Μπόμπι Στιούαρτ, έναν σύμβουλο που εργαζόταν στο κέντρο κράτησης ανηλίκων, όπου βρισκόταν ο Μάικ Τάισον. Μόλις ο Ντ’ Αμάτο γνώρισε τον νεαρό τότε Τάισον είπε:

«Αν αποκλείσουμε τους εξωτερικούς περισπασμούς, αυτός είναι ο νέος πρωταθλητής βαρέων βαρών του κόσμου και πιθανώς του σύμπαντος».

Ενώ η επιτυχία του άγγιζε την κορυφή, σύντομα όλα επισκιάστηκαν και ο Τύπος τον χαρακτήριζε σαν τον «πιο κακό άνθρωπο στον πλανήτη». Μεταξύ άλλων αγόρασε για κατοικίδιο μία τίγρη, δάγκωσε το αυτί του αντιπάλου του και πλήρωνε για άγρια ​​όργια, κερδίζοντας μια φήμη που θα έπρεπε να κουβαλά για μια ζωή.

Οι μάχες για τα… περιστέρια

Μιλώντας στο podcast του «The Pivot», ο Τάισον αποκάλυψε τις πρώτες εμπειρίες του από καβγάδες του και ανέφερε πως ο θάνατος ενός περιστεριού, που διατηρούσε για κατοικίδιο, ήταν αυτός που τον μύησε στην πυγμαχία.

«Ήμουν μικρός και άρχισα να τσακώνομαι με έναν τύπο που σκότωσε το περιστέρι μου. Αυτή ήταν η πρώτη μου μάχη. Μετά γνώρισα τον προπονητή και κηδεμόνα μου και ήθελα να συντρίψω τον κόσμο στα πόδια μου».

Η αγάπη του για τα περιστέρια είναι γνωστή και συνήθιζε να κρατάει τα πουλιά ως κατοικίδια, από όταν ήταν μικρός. Μάλιστα παράτησε μία από τις πρώην κοπέλες του, όταν εκείνη σκότωσε και μαγείρεψε ένα από αυτά!

Ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας χτύπησε ακόμη έναν άνθρωπο με έναν κάδο, αφού πέταξε ένα κλουβί που περιείχε τις ακαθαρσίες του αγαπημένου του περιστεριού, του Τζούλιους, μετά τον θάνατό του.

«Ένα πρωί ξύπνησα και ανακάλυψα ότι το αγαπημένο μου περιστέρι, ο Τζούλιους, είχε πεθάνει. Ήμουν συντετριμμένος και θα κρατούσα το κλουβί του, για να τον τιμήσω. Άφησα το κλουβί, πήγα να πάρω κάτι και επέστρεψα για να δω τον υγειονομικό να πετάει το κλουβί. Του όρμησα και γέμισε αίματα. Ήταν κρύος και έκανε σπασμούς στο πάτωμα» είπε στο WBC.

Η καταδίκη για βιασμό, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά

Το 1992 ο Μάικ Τάισον καταδικάστηκε για τον βιασμό μιας 18χρονης φίλης του σε έξι χρόνια φυλάκιση με τέσσερα χρόνια αναστολή. Αποφυλακίστηκε το 1995 και επέστρεψε στην πυγμαχία αργότερα την ίδια χρονιά και πάλεψε με κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των Τζορτζ Φόρμαν, Μοχάμεντ Άλι και Εβάντερ Χόλιφιλντ.

Ο αγώνας του με τον Χόλιφιλντ ήταν αυτός που έμεινε στην ιστορία και ονομάστηκε ως «The Sound and the Fury», ενώ αργότερα έγινε γνωστός ως «The Bite Fight», καθώς ο Τάισον στον 3ο γύρο δάγκωσε μέρος του αυτιού του αντιπάλου του και αποκλείστηκε από τον αγώνα.

Μιλώντας πρόσφατα για αυτό το τρομερό σκηνικό ο Τάισον σχολίασε και τη γεύση που είχε το αυτί του Χόλιφιλντ. Ο Αμερικανός πυγμάχος μίλησε στο podcast του Άλεξ Τζόουνς και σημείωσε: «Το αυτί του Εβάντερ Χόλιφιλντ έχει γεύση γαϊδάρου. Τα Mike Bites (ζελεδάκια στο σχήμα του κομμένου αυτιού που πουλάει ο Τάισον) έχουν καλύτερη γεύση από το αυτί του».

">

Φιλοξενούμενος στο podcast «Hotboxin» ο θρύλος της πυγμαχίας δεν δίστασε να ομολογήσει ότι έχει εξαπατήσει ντόπινγκ κοντρόλ, καταφεύγοντας στη χρήση πρόσθετου… μέλους.

Αναφερόμενος σε αγώνα πριν τον οποίο είχε κάνει χρήση κάνναβης και κοκαΐνης, αποκάλυψε ότι χρησιμοποίησε ψεύτικο πέος για να μπορέσει να ξεφύγει «Έβαλα τα ούρα της κόρης μου μέσα. Αρχικά ήταν να βάλω της γυναίκας μου, αλλά μου είπε “μωρό μου, κοίτα μην βγει ότι είσαι έγκυος”. Έτσι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω του παιδιού. Φοβήθηκα μη δείξει εγκυμοσύνη…» ανέφερε χαρακτηριστικά.