Στο «οπλοστάσιο» των αστυνομικών Αρχών της Ευρώπης προστίθεται μια νέα συσκευή η οποία θα εντοπίζει όσους οδηγούς έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ως γνωστόν, το αλκοόλ δεν είναι η μοναδική ουσία η οποία μπορεί να περιορίσει την αντίληψη ενός οδηγού και την ικανότητά του να κινηθεί με ασφάλεια σε έναν δημόσιο δρόμο. Εξίσου επικίνδυνη είναι και η χρήση ναρκωτικών, ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αστυνομικές αρχές ανά την Ευρώπη εξοπλίζονται με ένα νέο «όπλο», το οποίο θα επιτρέπει τον εντοπισμό εκείνων των οδηγών που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Η συγκεκριμένη συσκευή, η οποία χρησιμοποιείται Ρουμανία, έχει παρόμοια λειτουργία με εκείνη των γνώριμων στους περισσότερους αλκοτέστ, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση δε λαμβάνει υπόψη της τον αέρα που εκπνέει ο εξεταζόμενος οδηγός αλλά απαιτεί τη λήψη δείγματος σάλιου.

Η διαδικασία ξεκινά με την τοποθέτηση ενός ειδικού σπόγγου κάτω από τη γλώσσα του οδηγού, ενώ στη συνέχεια το μικρό αυτό «σφουγγαράκι» αφαιρείται και εισέρχεται στη συσκευή η οποία και ξεκινά τη διαδικασία της ανάλυσής του.

Η διάρκεια της ανάλυσης εξαρτάται από την κατηγορία της ναρκωτικής ουσίας που έχει κάνει χρήση ο εξεταζόμενος, σε κάθε περίπτωση ωστόσο δεν ξεπερνά τα μερικά λεπτά.

Σημειώνεται ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει τόσο χρηματικά πρόστιμα, όσο και διοικητικές ποινές για όσους εντοπιστούν να οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών ή φαρμακευτικών ουσιών. Ειδικότερα, ο παραβάτης τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 200 ευρώ, με ποινή φυλάκισης δύο μηνών, ενώ αφαιρείται και η άδεια οδήγησης για 2 έως 6 μήνες.

Πιστεύετε ότι η υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό πρόκειται περί:

  • Επαναλαμβανόμενου βιασμού από τους πελάτες του μαστροπού Η.Μίχου; (7%, 884 Votes)
  • Δράσεις εγκληματικής οργάνωσης εκπόρνευσης ανηλίκου; (17%, 2.220 Votes)
  • Και των δύο (73%, 9.352 Votes)
  • Κανένα από τα δύο (2%, 280 Votes)

Σύνολο ψήφων: 12.736

Loading ...
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!