
Ένα από τα υψηλότερα νόμιμα όρια ταχύτητας στον κόσμο δοκιμάζει η Τσεχία, αυξάνοντας προσωρινά το ανώτατο όριο στα 150 χλμ./ώρα σε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου D3.
Το πιλοτικό μέτρο εφαρμόζεται στον δρόμο που συνδέει το Tábor με το České Budějovice, σε διαδρομή περίπου 47 χιλιομέτρων. Εκεί, το προηγούμενο όριο των 130 χλμ./ώρα μπορεί να αυξηθεί στα 150 χλμ./ώρα, αλλά όχι σε μόνιμη βάση.
Η υψηλότερη ταχύτητα επιτρέπεται μόνο όταν οι συνθήκες κρίνονται ασφαλείς. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υπάρχει περιορισμένη κίνηση, καλή ορατότητα και στεγνό οδόστρωμα, ενώ δεν θα πρέπει να επικρατούν παγετός ή ισχυροί άνεμοι.
Το αν το όριο των 150 χλμ./ώρα βρίσκεται σε ισχύ καθορίζεται μέσω ηλεκτρονικών πινακίδων. Όταν οι συνθήκες στον δρόμο επιδεινώνονται ή η κυκλοφορία αυξάνεται, το όριο επανέρχεται στα 130 χλμ./ώρα.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ως δοκιμή και αναμένεται να συνεχιστεί έως το τέλος του 2026. Οι τσεχικές αρχές θέλουν να εξετάσουν στην πράξη πώς επηρεάζει η υψηλότερη ταχύτητα την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή ροή αλλά και τη συμπεριφορά των οδηγών.
Η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι τυχαία, καθώς ο D3 θεωρείται σύγχρονος αυτοκινητόδρομος με τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές για την εφαρμογή του μέτρου. Η παράταση της δοκιμής θα επιτρέψει στις αρχές να συγκεντρώσουν στοιχεία από διαφορετικές εποχές και καιρικές συνθήκες.
Πριν από την εφαρμογή του μέτρου στην Τσεχία, από τα υψηλότερα καθορισμένα όρια ταχύτητας ίσχυε σε τμήμα της State Highway 130 στο Τέξας, όπου το ανώτατο όριο έφτανε τα 137 χλμ./ώρα.
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η Γερμανία, όπου σε ορισμένα τμήματα των Autobahn δεν υπάρχει γενικό υποχρεωτικό ανώτατο όριο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει παντού μία συγκεκριμένη ταχύτητα μεγαλύτερη των 150 χλμ./ώρα, καθώς οι περιορισμοί διαφέρουν ανάλογα με το τμήμα του δρόμου.
Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής, οι αρμόδιες αρχές θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και θα αποφασίσουν εάν το όριο των 150 χλμ./ώρα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα τμήματα του τσεχικού οδικού δικτύου.