
Εκτός από την άδεια κυκλοφορίας, το δίπλωμα και την ασφάλεια, υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό έγγραφο που πρέπει να έχετε μαζί σας κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου. Πρόκειται για το πιστοποιητικό τεχνικού ελέγχου από το ΚΤΕΟ, το οποίο είναι υποχρεωτικό για κάθε όχημα.
Ο τεχνικός έλεγχος εξασφαλίζει την οδική ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, και κάθε ιδιοκτήτης οχήματος είναι υποχρεωμένος να το πραγματοποιήσει. Τα νέα επιβατικά ΙΧ περνούν τον πρώτο έλεγχο όταν κλείσουν τα 4 έτη από την ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας.
Ο ιδιοκτήτης κάθε οχήματος έχει την υποχρέωση να το περάσει από τεχνικό έλεγχο από 3 εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία, έως και 1 εβδομάδα μετά από αυτήν.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμου ελέγχου, εκτός από το κόστος του ελέγχου επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο, το οποίο εξαρτάται από το χρόνο καθυστέρησης του ελέγχου.
Αναλυτικά:
Καθυστέρηση έως 30 ημέρες
- Επιβατικά ΙΧ 16 ευρώ
- Δίκυκλα 10 ευρώ
Καθυστέρηση έως 6 μήνες
- Επιβατικά ΙΧ 33 ευρώ
- Δίκυκλα 20 ευρώ
Καθυστέρηση άνω των 6 μηνών
- Επιβατικά ΙΧ 65 ευρώ
- Δίκυκλα 41 ευρώ
Όταν περάσουν οι 6 μήνες, εκτός από το πρόστιμο του Κ.Τ.Ε.Ο., επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται απευθείας μέσω TAXIS, με την εφαρμογή του να μπαίνει σύντομα σε ισχύ.
Συγκεκριμένα, ο έλεγχος θα γίνεται σε εξαμηνιαία βάση από την ΓΓΠΣ με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, του TAXISnet και άλλων φορέων, όπου αν διαπιστωθεί ότι το όχημα δεν έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο Κ.Τ.Ε.Ο., θα επιβάλλεται το προβλεπόμενο πρόστιμο.
Εκτός όμως από τα παραπάνω πρόστιμα, “τσουχτερή” είναι η χρηματική ποινή που θα δεχθεί ο οδηγός σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία. Συγκεκριμένα, αν διαπιστωθεί ότι δεν έχει το χαρτί που να αποδεικνύει ότι το όχημα έχει περάσει Κ.Τ.Ε.Ο., βεβαιώνεται αμέσως πρόστιμο 400 ευρώ.
Αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο και προσκομίσει το χαρτί εντός 10 ημερών, τότε θα πληρώσει μόνο το 1/8 του επιβληθέντος ποσού, δηλαδή 50 ευρώ, στο οποίο όμως πρέπει να υπολογιστεί και το ειδικό αυξημένο τέλος που αναφέραμε παραπάνω, το οποίο καταβάλλεται στο Κ.Τ.Ε.Ο..
Τώρα, αν είχε περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο πριν την καταγραφή της παράβασης, αλλά δεν είναι μαζί του το αποδεικτικό, μόλις το προσκομίσει στην Τροχαία, το πρόστιμο μειώνεται αμέσως στα 20 ευρώ, μιας και εκπίπτει στο άρθρο 100 του Κ.Ο.Κ., όπου αναφέρονται τα έγγραφα τα οποία πρέπει να φέρει ο οδηγός.