Τρεις έμπειροι πιλότοι drone έχασαν από έναν αλγόριθμο που κατάφερε να πετάξει ένα drone γύρω από μια τρισδιάστατη πίστα αγώνων, με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, χωρίς να συντριβεί.

Η τεχνητή νοημοσύνη Swift, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, κέρδισε 15 από τους 25 αγώνες ενάντια σε παγκόσμιους πρωταθλητές και σημείωσε τον ταχύτερο γύρο σε μια διαδρομή όπου τα drones φτάνουν ταχύτητες 80 χιλιομέτρων την ώρα.

">

«Το αποτέλεσμά σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη νίκησε έναν άνθρωπο σε πραγματικό περιβάλλον σχεδιασμένο για και από ανθρώπους», δήλωσε ο Ελία Κάουφμαν, ερευνητής που βοήθησε στην ανάπτυξη του Swift.

Γράφοντας στο περιοδικό Nature, ο Kάουφμαν και οι συνεργάτες του περιγράφουν μια σειρά από αγώνες σώμα με σώμα μεταξύ του Swift και τριών πρωταθλητών αγώνων με drone. Πριν από τον διαγωνισμό, οι πιλότοι είχαν μια εβδομάδα για να εξασκηθούν στην πίστα, ενώ ο Swift προπονήθηκε σε ένα προσομοιωμένο περιβάλλον που περιείχε ένα εικονικό αντίγραφο της πίστας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ανάλυση των αγώνων έδειξε ότι το Swift ήταν σταθερά ταχύτερο στην αρχή του αγώνα και έπαιρνε καλύτερες στροφές από τους πιλότους. Ο ταχύτερος γύρος του Swift ήταν 17,47 δευτερόλεπτα, μισό δευτερόλεπτο ταχύτερος από τον ταχύτερο πιλότο.