Πρόστιμο ύψους 400 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν όσοι τοποθετούν αντικείμενα στο δρόμο για τη διατήρηση θέσης στάθμευσης, σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 1 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

">

Ειδικότερα, αρκετοί είναι εκείνοι που τοποθετούν αντικείμενα, όπως γλάστρες, τσιμεντόλιθους, ξύλα, κώνους, κάδους κτλ, καταλαμβάνοντας μέρος του δρόμου, έτσι ώστε να μην χάσουν τη… θέση.

Όμως, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύει οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια και επισύρει πρόστιμο στους παραβάτες.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 48 παράγραφο 1 του ΚΟΚ («Κατάληψη τμήματος οδού και πεζοδρομίου») αναφέρεται ότι «απαγορεύεται η διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς».

Ποιες οι εξαιρέσεις

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάληψη του οδοστρώματος με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια επιτρέπεται σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις ή σε ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, εφόσον υπάρχει αρκετός χώρος, μετά από άδεια των Δημοτικών/Κοινοτικών ή Αστυνομικών Αρχών.