
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στάθηκε ξανά στο πόσο σημαντική είναι η τήρηση των προληπτικών μέτρων, που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει να διαδίδεται ο κορωνοϊός και να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς και υγιείς.
«Η Ελλάδα είναι μια υγειονομικά ασφαλής χώρα, ίσως στις κορυφαίες αυτήν τη στιγμή στον κόσμο, αναλογικά, αναφορικά και συγκριτικά με το μέγεθός της. Και λαμβάνουμε κάθε απαραίτητο μέτρο, για να συνεχίσει να είναι και για τους ταξιδιώτες και για όσους τους υποδεχθούν», εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυπριακή εφημερίδα.
Συνεχίζοντας, πρόσθεσε: «Για αυτό και δεν εφησυχάζουμε και προχωρήσαμε σε εντατικοποίηση στοχευμένων ελέγχων σε κάθε επίπεδο, ενώ αναπροσαρμόζουμε διαρκώς και τη στρατηγική μας στο επίπεδο του τουρισμού, μην επιτρέποντας την είσοδο σε επισκέπτες από χώρες που το επιδημιολογικό τους φορτίο βρίσκεται σε έξαρση».
Αναφορικά με τις περιπτώσεις μη τήρησης των μέτρων διευκρίνισε: «Προφανώς και η υπέρμετρη αίσθηση ασφαλείας ενέχει κινδύνους, καθώς είναι πιο πιθανό να χαλαρώσουμε τις άμυνές μας και να κάνουμε κάποιο λάθος, να μην προσέξουμε όσο πρέπει. Για αυτό και δίνεται έμφαση στους ελέγχους, οι οποίοι από εδώ και πέρα θα είναι ακόμα πιο εντατικοί. Θα ήθελα να επισημάνω ότι στόχος για εμάς δεν είναι η επιβολή προστίμων, δεν υπάρχει η όποια τιμωρητική διάθεση, θέλουμε απλά στους ελέγχους να διαπιστώνεται ότι τα μέτρα τηρούνται».
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πότε η χώρα μας θα φθάσει στο σημείο να έχει μηδενικά κρούσματα, αλλά εξέφρασε την ελπίδα του: «Θέλω, πάντως, να πιστεύω ότι μέχρι την επόμενη σεζόν θα έχουμε πλέον στη διάθεσή μας τα “όπλα” για να βάλουμε οριστικά τέλος στην πανδημία. Πως η επιστημονική κοινότητα, δηλαδή, θα έχει ανακαλύψει το εμβόλιο και ο τουρισμός θα βρεθεί ξανά σε ανοδική τροχιά».