Μόνο στους φοιτητές και στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτη προτίμηση, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών, των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων υποστηρίζουν τη ΝΔ σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε η Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «το Βήμα».

Γεωργοί και αγρότες ψηφίζουν Χρυσή Αυγή! Το κόμμα της «σκληρής» δεξιάς έχει ισχυρή απήχηση και έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις της πλέον παραγωγικής και οικονομικά κρίσιμης για την χώρα, επαγγελματικής ομάδας.

Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πρώτη προτίμηση των ανέργων αλλά και των νοικοκυρών, οι οποίες πάντως -άγνωστο αν είναι σε… απόγνωση- παραμένουν ένα από τα… κάστρα του κυβερνώντος κόμματος με ποσοστό 28,1% να δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο και σε αυτή την επαγγελματική ομάδα, η ΝΔ συγκεντρώνει την πλειοψηφία με ποσοστό 30,9%.

Ποσοστό 37,2% συγκεντρώνει η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου καταγράφοντας πολύ μεγάλη διαφορά άνω των 12 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Χρυσή Αυγή αυγκντρώνει το 9,2% και επανέρχεται δυναμικά μετά το 2014, ενώ Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ φαίνεται να μπαίνουν στην επόμενη Βουλή.

Πρακτικά η αναλογία ψήφων, όπως την καταγράφει η έρευνα είναι η εξής: 3,7 Ελληνες στους 10 ψηφίζουν ΝΔ, οι 2,5 στους 10 ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και περίπου 1 στους 10, ψηφίζει Λαϊκό Σύνδεσμο-Χρυσή Αυγή.

Πολύ κοντά στο όριο του 3% είναι η Ένωση Κεντρώων του Βσίλη Λεβέντη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ακόμη ένας δεξιός σχηματισμός που κόβει από τη ΝΔ.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαμηλά στον πίνακα της δημοφιλίας ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται πίσω από Βασίλη Λεβέντη, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα.

Πλειοψηφία είναι οι αρνητικές γνώμες και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με 53% των ερωτηθέντων να τον αποδοκιμάζουν, έναντι 43% που δηλώνουν ότι έχουν θετική γνώμη για τον πρώτο πολίτη της χώρας.

«Όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών λέει το 72% των ερωτηθέντων έναντι ποσοστού 24% που στέκεται θετικά στο περιεχόμενο της συμφωνίας με την οποία η γειτονική χώρα μετονομάζεται σε Βόρεια Μακεδονία.

Αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα θεωρείται η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων όσο και η αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων.

Οι συμμετέχοντες στο τηλεφωνικό γκάλοπ που πραγματοποιήθηκε από τις 25 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου εκφράζουν την άποψη ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον θα χειροτερέψει και τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ερώ μετο συντριπτικό 81% έναντι ενός ποσοστού 16% που θεωρεί ότι η επιστροφή στη δραχμή θα έλυνε τα προβλήματά μας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι Έλληνες έχουν θέση και για το ζήτημα του Brexit, με ένα σημαντικό ποσοστό 59% να τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: