Οι δημοσκοπήσεις είναι… για να διαψεύδονται, θα μπορούσε να πει κάποιος μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες αποτέλεσαν εκτός των άλλων μια μεγάλη ήττα των δημοσκόπων. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Τουρκία, καθώς αν και οδηγήθηκαν σε δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου 2023, ανέτρεψε τα προγνωστικά και κατέλαβε την πρώτη θέση, με ποσοστό 49,5%, αφήνοντας δεύτερο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

">

Τα ποσοστά που είδαμε χθες δεν τα είχαμε δει σε καμία δημοσκόπηση μέχρι σήμερα, καθώς οι δημοσκόποι στην Τουρκία έδειχναν νίκη του Κ.Κιλιτσντάρογλου. Για παράδειγμα η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Konda που έγινε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές εμφάνιζε τον Ρ.Τ.Ερντογάν στην πρόθεση ψήφου στο 43,7% και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 49,3%.

Παρόμοια αποτελέσματα έδινε και η δημοσκόπηση της εταιρείας ORC, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 12 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία ο Κιλιτσντάρογλου λάμβανε 51,7% και ο Ρ.Τ.Ερντογάν 44,2%.

Ωστόσο αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που οι δημοσκόποι έπεσαν έξω. Πριν από λίγο καιρό διεξήχθησαν εκλογές στην Κύπρο, εκεί οι μετρήσεις έκαναν λόγο λόγο ακόμη και για άνετη επικράτηση του υποψηφίου του ΔΗ.ΚΟ Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ να εμφανίζεται ως δεύτερο και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη του ΑΚΕΛ να τίθεται εκτός διεκδίκησης της κυπριακής προεδρίας.