Το λόγο για τον οποίο αποκλείστηκε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» εξηγεί το σκεπτικό που εκδόθηκε από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

">

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε (απόφαση υπ΄αριθμόν 95/2023) ότι ο συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» αποτελεί τον μανδύα, υπό τον οποίο υποκρύπτεται το πολιτικό κόμμα «Εθνικό Κόμμα Έλληνες», με ιδρυτή και πραγματικό αρχηγό τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος συνεχίζει να έχει την ίδια ρητορική άσκησης βίας».

Στην πολυσέλιδο απόφαση του (354 σελίδες), το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, κάνει εκτενή αναφορά αφενός στην πορεία της Χρυσής Αυγής και αφετέρου στη δράση του Ηλία Κασιδιάρη αλλά και των υπόλοιπων 28 υποψηφίων βουλευτών του επίμαχου συνδυασμού.

Ο Άρειος Πάγος καταλήγει μάλιστα ότι πολλοί εξ αυτών είχαν άμεση σχέση με την Χρυσή Αυγή (ήταν στελέχη της), ενώ κάποιοι εξ΄ αυτών συμμετείχαν ως υποψήφιοι βουλευτές στις εκλογές της 15ης Ιανουαρίου 2015, με τα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επικαλείται και στο σκεπτικό της προηγούμενης υπ΄αριθμ. 8/2023 απόφασή τους με την οποία είχε «κοπεί» και πάλι ο Ηλίας Κασιδιάρης από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.