Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με τον Κ.Μητσοτάκη να μην τολμά να την μετατρέπει σε πρόταση δυσπιστίας καθώς θα ήταν άγνωστο για το τι θα έκαναν οι πρώην πρωθυπουργοί Κ.Καραμανλής και Α.Σαμαράς που σε σειρά εκδηλώσεων για το ζήτημα των υποκλοπών είχαν “καρφώσει” τον πρωθυπουργό για τις κινήσεις του.

Ο Κ.Μητσοτάκης στην Κρήτη και έτσι άφησε πίσω τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να μιλά με αρχαία ρητά και να δηλώνει γρήγορα-γρήγορα, ότι η πρόταση έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και μάλιστα ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση προκειμένου η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί την Παρασκευή όταν και ο πρωθυπουργός αναχωρεί για προγραμματισμένο ταξίδι στην Ιαπωνία.

Έτσι παρά το γεγονός πως οι πληροφορίες ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και οι εισηγήσεις που δεχόταν ο πρωθυπουργός ήταν να την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης, τελικά επελέγη μία fast track διαδικασία καθώς  διαφάνηκε από τα γαλάζια έδρανα της Βουλής, που και μισοάδεια ήταν και κάθε άλλο παρά ζωηρά, ότι μπορεί και να υπήρχαν… εκπλήξεις.

">

Και ειδικότερα για την στάση που θα κρατούσαν οι πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Κι οι δυο τους είχαν διαμηνύσει προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη την ανάγκη για «όλα στο φως» και διαλεύκανση της υπόθεσης χωρίς να προβάλλεται το απόρρητο «σε μία βολική δικαιολογία».