Σαν «κεραυνός» έπεσε η είδηση ότι ο Tόμας Γουόκαπ αποκτά ελληνικό διαβατήριο, απελευθερώνοντας έτσι θέση ξένου στον Ολυμπιακό (που βολεύει την ομάδα του Πειραιά) και δικαίωμα να παίξει στην Εθνική Ελλάδος (που βολεύει όλους τους Έλληνες γιατί είναι ένα εξαιρετικό «πολυεργαλείο») και μάλιστα το ζήτησε ο ίδιος να παίξει, αλλά γεννάται το ερώτημα:

Είναι θεμιτό; Είναι ηθικά και εθνικά σωστό και για την ομάδα του Ολυμπιακού και για την Εθνική Ελλάδος να αγωνιστεί ως Έλληνας;

">

Θα πει κάποιος κατά δήλωση του Γουόκαπ, θαυμάζει την Ελλάδα και θέλει να της προσφέρει κ.λ.π.

Δεκτόν, αλλά άλλο Έλληνας και άλλο φιλέλληνας. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Καταρχήν ο γράφων είναι Ολυμπιακός (και Λίβερπουλ), αλλά την άποψή μας θα την πούμε. Ποια είναι τα κριτήρια της ελληνοποίησης του Τόμας Γουόκαπ;

Εξ’ όσων γνωρίζουμε, ο Τόμας βρίσκεται στην Ελλάδα δύο χρόνια. Πολύ λίγα για να πάρει κάποιος την υπηκοότητα.

Και τι θα γίνει στο μέλλον; Θα ακολουθήσουν κι άλλοι; Π.χ. δεν παράγει η Ελλάδα ικανοποιητικό αριθμό σέντερ.

Θα ελληνοποιήσουμε στο μέλλον κάποιον Αμερικανό του NBA; Η υπόθεση Γουόκαπ ανοίγει επικίνδυνες «θύρες» για το τι είναι εθνικό και τέλως πάντων ελληνικό.

Επίσης «κατεβάζει» επικίνδυνα τα όρια ελληνοποίησης προς τα κάτω.

Επίσης, ανοίγει τον δρόμο για όλες τις ελληνικές ομάδες να το κάνουν.

Βέβαια ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός δήλωσε ότι δεν θα το κάνει ποτέ, αλλά ποτέ μη λες ποτέ λέει το ρητό…

Ο Τόμας Γουόκαπ του Ολυμπιακού έστειλε επιστολή στην ΕΟΚ με την οποία δηλώνει πως νιώθει Έλληνας και πως θέλει να αγωνιστεί στην εθνική μπάσκετ.

Στην επιστολή του προς την ΕΟΚ, ο Τόμας Γουόκαπ εκφράζει τον θαυμασμό του για την Ελλάδα και τονίζει: “Θα ζητήσω από εσάς να με τιμήσετε με την υπέρτατη τιμή για έναν αθλητή, που στην προκειμένη περίπτωση είναι να αγωνιστώ με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας”.

Μάλιστα, ο παίκτης του Ολυμπιακού αναφέρει πως εφόσον αρνηθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στην «επίσημη αγαπημένη», θα επιστρέψει το διαβατήριο που θα εξασφαλίσει και θα παραιτηθεί από τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό (όπως π.χ. να αγωνίζεται ως κοινοτικός σε κάποια πρωταθλήματα).

Η υπόθεση έχει ήδη διαβιβαστεί με θετική εισήγηση από την ΕΟΚ στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, που επίσης διάκειται θετικά.

Ο γνωστός καλαθοσφαιριστής Νίκος Παππάς είναι αντίπαλος με τον Γουόκαπ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με τον πρώτο να αγωνίζεται φέτος στον Παναθηναϊκό και τον δεύτερο στον Ολυμπιακό, αλλά ο Έλληνας γκαρντ αναμένεται να αναλάβει πλέον και πολιτικό ρόλο, κατεβαίνοντας υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η ανάρτησή του για την υπόθεση της ελληνοποίησης του Αμερικανού του Ολυμπιακού, αφού “ανέβασε” τη σχετική είδηση και έγραψε αστειευόμενος: «Έχει δικαίωμα να με ψηφίσει τουλάχιστον;».

Αφού θα έχει ελληνικό διαβατήριο, θα έχει μάλλον και αυτό το δικαίωμα αν θέλει.