Κυβερνητικές πήγες σε άτυπη δημοσιογραφική ενημέρωση το μεσημέρι της Πέμπτης εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι και το θέμα με τα βραχυπρόθεσμα θα λήξει τις επόμενες μέρες, αλλά και η αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα ως το τέλος Ιανουαρίου.

Παράλληλα όμως υπογραμμίστηκε ότι επί της ουσίας το πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό, άρα πολιτική και η λύση, και αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμπλέκεται στα προγράμματα διάσωσης χωρών της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του τελευταίου διαστήματος με το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων σημειώθηκε ότι το ζήτημα είναι θέμα ημερών να επιλυθεί καθώς πρόκειται κυρίως για ζήτημα διαδικαστικού χαρακτήρα και τις επόμενες μέρες θα σταλεί η απαντητική επιστολή των ελληνικών αρχών, αφού προηγουμένως οι θεσμοί αποσαφηνίσουν τι ποιες διευκρινίσεις ζητούν από την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης η κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως τη στάση του ΔΝΤ το οποίο ζητά μέτρα για μετά το 2018 κι επομένως είναι αυτό που καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, «αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχει κανείς που να θέλει αναζωπύρωση με τεχνητό τρόπο».

Η ίδια πηγή επέμεινε στον όρο «τεχνητή» καθώς όπως είπε τα στοιχεία της ελληνική οικονομίας δείχνουν σημάδια ανάκαμψης και θετικούς ρυθμούς για το 2016. Είναι η πρώτη φορά που πρόγραμμα πετυχαίνει τους δημοσιονομικού στόχους που έχουν τεθεί.

Στο σκέλος που αφορά στα εργασιακά τα οποία παραμένουν ένα από τα τρία ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης υπογραμμίστηκε ότι η απόφαση του ευρωδικαστηρίου για την ΑΓΕΤ κατά την κυβέρνηση είναι σε θετική κατεύθυνση εφόσον ζητά οι λόγοι των ομαδικών απολύσεων να είναι προσδιορισμένοι με μεγαλύτερη σαφήνεια και μπορεί να προστεθεί στα διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης. Μάλιστα, αναφορικά με την πίεση που ασκεί στα εργασιακά, διατυπώθηκε η αιχμή έναντι του ΔΝΤ ότι «το Ταμείο πρέπει να καταλάβει ότι εδώ είναι Ευρώπη κι υπάρχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Εν τω μεταξύ η εν λόγω πηγή σημείωσε ότι η ερμηνεία περί «τεχνητής  αναζωπύρωσης προκύπτει από την αδιάλλακτη στάση κάποιων για δική τους εσωτερική κατανάλωση. Στόχος είναι να δείξουν ένα σκληρό διαπραγματευτικό πρόσωπο στο εσωτερικό τους ακροατήριο υπό την πίεση της δεξιάς, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει να καθοδηγεί το ελληνικό πρόγραμμα η δεξιά ατζέντα. Από κει και πέρα όμως, διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε ευρωπαίος πολιτικός ή αξιωματούχος που αν επιθυμεί την πρώτης μιας κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο το ελληνικό ζήτημα να συνδεθεί με το ζήτημα της ασφάλειας και το προσφυγικό μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο, κατατέθηκε η εκτίμηση ότι «όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν τη σωφροσύνη να μην συσχετίζουν το προσφυγικό και τα ζητήματα ασφάλειας με την οικονομία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px ‘Helvetica Neue’; color: #454545}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px ‘Helvetica Neue’; color: #454545; min-height: 14.0px}