Στις πολιτικές αιτίες της πλημμύρας που κατέστρεψαν τα πάντα στη Θεσσαλία κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel αναφέρεται το Euractiv.

Σε αυτό τονίζεται η έλλειψη προετοιμασίας της Ελλάδας αλλά και η αδυναμία εφαρμογής των οδηγιών της ΕΕ για τη διαχείριση των πλημμυρών.

">

H εισαγγελική έρευνα για να διαπιστωθεί η επάρκεια των μέτρων πρόληψης που έχουν ληφθεί από τις τοπικές αρχές έρχεται εν μέσω κατηγοριών για το σπάσιμο αναχώματος που προκάλεσε σκόπιμα πλημμύρες σε συγκεκριμένη περιοχή με μικρότερους οικισμούς, ώστε να αποφευχθεί η εισβολή των νερών σε μεγαλύτερες πόλεις της Θεσσαλίας.

«Η έρευνα θα προσδιορίσει ποιος φταίει, αλλά η κατάσταση υπογραμμίζει και πάλι την έλλειψη ετοιμότητας της Ελλάδας», όπως σημειώνεται.

Υπογραμμίζεται επίσης, για την δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνει τα θέματα διαχείρισης λεκάνων απορροής ποταμών, μόνο που η Ελλάδα απέτυχε να το εφαρμόσει πλήρως.