Η άδεια εξαγωγής του Predator που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση, είναι και ένας εκ των παραγόντων που οδήγησε στην εμφύλια σύγκρουση του Σουδάν, μία σύγκρουση που άπαξ και ξεκίνησε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει.

Το Σουδάν έχει μακρά ιστορία εμφύλιων συρράξεων όπως αυτή στο νότιο τμήμα που οδήγησε στην ανεξαρτησία της περιοχής με το όνομα Νότιο Σουδάν και του Νταρφούρ.

Με λίγα λόγια χρησιμοποιήθηκε για να προκληθεί και για να σχεδιαστεί αυτή η σφαγή. Το ενδιαφέρον όμως είναι να γίνει γνωστό ποια πλευρά απέκτησε το λογισμικό.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα ισραηλινό σύστημα το για το οποίο χρησιμοποιήθηκε η Ελλάδα ως μεσάζοντας για να παραδοθεί «κάπου» και σε «κάποιον» στο Σουδάν, αφού η άδεια εξαγωγής δόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα από το ΥΠΕΞ του Ν.Δένδια.

Στις συστάσεις που απηύθυνε η PEGA προς την Ελλάδα διαπιστώνει ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι χορήγησε άδειες εξαγωγής στην Intellexa για την πώληση του Predator σε απολυταρχικές κυβερνήσεις.

H επικεφαλής της PEGA, Σόφι ντι Βελντ, κάνει παρέμβαση στην Κομισιόν.

Συγκεκριμένα σε παρέμβαση της στην Κομισιόν ερωτά τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις εάν μετά από δύο μήνες που ρώτησε την Ελλάδα και την Κύπρο για την εξαγωγή του Predator spyware στο Σουδάν, έχει λάβει κάποια διευκρίνιση μέχρι τώρα.

">