Η Εύα Καϊλή συνελήφθη στις Βρυξέλλες και βρίσκεται υπό ανάκριση από τις βελγικές αρχές, ενώ το πρωί της Παρασκευής συνελήφθη και ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, με την κατηγορία ότι εμπλέκονται σε σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με εμπλοκή του Κατάρ.

">

Στις 21 Νοεμβρίου, η Εύα Καϊλή είχε προκαλέσει εντύπωση αφού μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο είχε υπερασπιστεί με ιδιαίτερη θέρμη την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ και την χώρα του Κατάρ, κάνοντας λόγο για «πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα» στην μοναρχία του Κόλπου, επικαλούμενη και την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, του οργανισμού, όμως, που έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους στη χώρα (το νούμερο είναι τρομακτικό και αγγίζει τους 6.500 θανάτους)

Υποστήριξε, ακόμη, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι «απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας».

Η Εύα Καϊλή, όμως, δεν έμεινε εκεί, αλλά εγκάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τους ευρωβουλευτές ότι κάνουν μπούλιγκ εις βάρος του Κατάρ σημειώνοντας «ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

Καταλήγοντας ανέφερε «μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».