Πρώτα ήταν η «κλιματική αλλαγή» και μετά οι «αλητήριοι εμπρηστές» οι βασικοί υπεύθυνοι που η χώρα καίγεται στο σύνολο της για άλλο ένα καλοκαίρι, όπως επικαλείται η κυβέρνηση.

Για εννέα απόπειρες εμπρησμού στην περιοχή του Αυλώνα μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και έτσι αποσείει από πάνω του τις ευθύνες που ο ίδιος και η κυβέρνηση έχει για την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού.

">

Ολόκληρη η πολιτική ευθύνη ανήκει σε αυτό από την πρώτη ημέρα που αποδέχθηκε την θέση αυτή.

Η προστασία των δασών πρέπει να είναι αποτελεσματική ακόμα κι αν υπάρχουν εμπρηστές γιατί πάντα θα υπάρχουν… εμπρηστές.

Όπως είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, «κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, δάση και περιουσίες. «Είναι όχι απλά ανεπίτρεπτο, αλλά αισχρό και εγκληματικό!».

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι «στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή του Αυλώνα, από τις 8 το πρωί έγιναν εννιά απόπειρες εμπρησμού. Στις 08:13, στον Αυλώνα έγινε μία απόπειρα εμπρησμού, στις 08:57 στο Συκάμινο  τρεις απόπειρες, στις 09:47 πάλι στο Συκάμινο τρεις προσπάθειες εμπρησμού, στις 10:51 βόρεια του Αυλώνα μία προσπάθεια, και στις 12:02 μ.μ. στους πρόποδες της Πάρνηθας, βόρεια του Αυλώνα, μία προσπάθεια, η οποία και πήρε διαστάσεις».