Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία δήλωσε πως «η επίσκεψη μου στην Κύπρο είναι ενδεικτική της κορυφαίας θέσης που καταλαμβάνει το Κυπριακό στην εθνική μας πολιτική, αλλά και η Κύπρος στην καρδιά μου. Γίνεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία εν μέσω της τουρκικής παραβατικότητας».

Η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε θερμά τον κ. Αναστασιάδη και δήλωσε πως η παρουσία της στην Κύπρο καταδεικνύει, επίσης, ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν ένα αρραγές και ενιαίο διπλωματικό μέτωπο, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο…

Κάτι όμως που δεν αποδεικνύεται στην πράξη!

Τόσο στο θέμα των κυρώσεων για την Λευκορωσία, όπου η Κύπρος ήταν η μόνη που σήκωσε το βάρος όσο και για το Oruc Reis το οποίο χαρακτήρισε ως ένα κατ’ αρχήν θετικό βήμα, αλλά δεν είπε κουβέντα για το Γιαβούζ, που συνεχίζει να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ, ούτε και για το Barbaros.

https://twitter.com/TSKMap/status/1307013066954072067

«Με τον Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις, και ειδικότερα τις επιπτώσεις της έκνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ίδια την ΕΕ. Συζητήσαμε, επίσης, για τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους αντίδρασης της Ένωσης, ώστε να παύσει η συμπεριφορά αυτή, που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η σημερινή συνάντηση λαμβάνει χώρα λίγο πριν από το σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Η αποχώρηση του Oruc Reis είναι ένα κατ’ αρχήν θετικό βήμα προς την αποκλιμάκωση.

Μένει να αποδειχθεί, ωστόσο, εάν πρόκειται για κίνηση τακτικής με βραχυπρόθεσμη στόχευση ή για επιλογή που θα έχει συνέχεια.

Συζητήσαμε, ακόμη, για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, για την επανεκκίνηση της διαδικασίας από το σημείο στο οποίο σταμάτησε στο Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο του 2017.

Συμφωνήσαμε και ως προς τις διαπιστώσεις στο θέμα των Βαρωσίων, όπου πρέπει να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στην αγωνία μας για την τύχη των αγνοουμένων, ένα ζήτημα που είναι και στην καρδιά μου, στην καρδιά όλων, ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι αυτοί που απομένουν πρέπει να μάθουν την τύχη των δικών τους.

Και φυσικά στην ανάγκη ώστε το νέο Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό να έχει μια έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και θα προβλέπει μια αναλογική συμμετοχή και επιβάρυνση των κρατών μελών.

Η Ελλάδα όπως και η Κύπρος κλήθηκαν να σηκώσουν ένα πολύ μεγάλο βάρος στο μεταναστευτικό, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι τους αναλογούσε. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. Αναφερθήκαμε επίσης σε μια σειρά κρίσιμων διεθνών και περιφερειακών θεμάτων, για τα οποία Ελλάδα και Κύπρος έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι σχετικές πρωτοβουλίες, με τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και έχουν ως γνώμονα την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή».

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Μόρια και ευχήθηκε «μακάρι να πάνε όλα καλά για την Κύπρο, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!