Σάλο έχει προκαλέσει η αδιανόητη απόφαση, που είναι υπέρ της Τουρκίας και κατά της Ελλάδας, την οποίαν έχει λάβει η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO).

Συγκεκριμένα, έκανε αποδεκτή -δίχως την παραμικρή ένσταση- το αίτημα της γείτονος να οικειοποιηθεί έμμεσα τη θάλασσα του Αιγαίου (και) διά μέσου διαφημιστικής καμπάνιας, πατεντάροντας το «Turkaegean», που σημαίνει «τουρκικό Αιγαίο», για τουριστικούς σκοπούς.

Στις 7 Σεπτεμβρίου η αίτηση δημοσιεύτηκε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορούσε να καταθέσει αίτηση ανακοπής εις βάρος της τουρκικής αίτησης εντός τριμήνου. Ουδέποτε το έπραξε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι δεν πρόκειται για αναγνώριση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι απλά απόφαση μιας επιτροπής της με έδρα την Ισπανία, η οποία «δεν παράγει πολιτικά ζητήματα». Ωστόσο δεν πρόκειται απλά για ένα ιδιωτικό γραφείο στην Ισπανία αλλά για μια υπηρεσία της ΕΕ.

Όπως σχολιάζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, «ο υπουργός Τουρισμού δηλώνει ότι “η κυβέρνηση κινείται νομικά ενάντια στον όρο turkeagean”». Σήμερα; Μα, το ξέρουν από πέρσι! Είναι δυνατόν να κινητοποιούνται κατόπιν εορτής; Σε όλα πια τα θέματα ο αυτοματισμός του “πιστού και δεδομένου”;».

«Turkaegean» ως και το καλοκαίρι του 2031! – Τρίβει τα χέρια της η Τουρκία

Έγγραφο, λοιπόν, που αναρτήθηκε στην EUTM, αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, δείχνει ότι ο όρος έχει γίνει δεκτός, ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με ημερομηνία λήξης την 16 Ιουλίου του 2031.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε τίποτε όταν μπορούσε, όταν της δόθηκε η τρίμηνη προθεσμία, το σήμα «Turkaegean» κατοχυρώθηκε από την Τουρκία, και τώρα, έναν ολόκληρο χρόνο μετρά, τρέχει να υποβάλει ένσταση κατά της απόφασης.