Το pronews.gr χρησιμοποίησε ως πηγή το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤASS αναφορικά με την δήλωση του ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλου για «απομάκρυνση των S-300 από την Κρήτη αν εγκατασταθούν (όχι αγοραστούν) στην θέση τους αμερικανικοί Patriot».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων παραθέτει αυτούσιο το δημοσίευμα του pronews.gr με ενεργό λινκ.

«Σύμφωνα με το portal pronews.gr, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν μίλησε για αγορά, αλλά για εγκατάσταση, δηλαδή το Patriot θα είναι υπό τον έλεγχο των Αμερικανών

ΑΘΗΝΑ, 16 Δεκεμβρίου. /TASS/. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα S-300 με βάση το ελληνικό νησί της Κρήτης, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες στείλουν σε αντάλλαγμα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot στην Ελλάδα. Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή η ελληνική πύλη ενημέρωσης pronews.gr .

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία με αντάλλαγμα συστήματα Patriot και μίλησε όχι για αγορά, αλλά για εγκατάσταση, δηλαδή ότι το Patriot θα είναι υπό τον έλεγχο των Αμερικανών. . Αυτή η παραδοχή έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για να συμπέσει με τα επερχόμενα Χριστούγεννα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Εκεί ο Παναγιωτόπουλος ρωτήθηκε για τον ρόλο των S-300 στην Κρήτη και την αεράμυνα στην Ελλάδα. «Εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν σύστημα Patriot στο νησί, τότε αφού ενσωματωθεί στο εθνικό σύστημα αεράμυνας, οι S-300 μπορούν να αφαιρεθούν», απάντησε ο υπουργός.

«Η ίδια διαδικασία ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα που μπορεί να θέλουν να στείλουν στην Ουκρανία». Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει όχι μόνο τους S-300, αλλά και τα συγκροτήματα Tor-M1 και Osa-AKM στην Ουκρανία, γράφει το portal.

Το δημοσίευμα πιστεύει επίσης ότι η μεταφορά όπλων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών θα σημαίνει ότι η ελληνική αεράμυνα θα στερηθεί από δυνατότητες που η τουρκική πλευρά δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να πολεμήσει, αλλά, πιθανώς, για την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, μετρούν περισσότερο οι «καλές σχέσεις με τον [πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών] Τζο Μπάιντεν. «Για παράδειγμα, κατά την αντικατάσταση του S-300 με ένα Patriot, το βεληνεκές επίγειας αεράμυνας θα μειωθεί στα 75 km από 150 km!». – υποδεικνύει την πύλη.

Από τη δεκαετία του 1990, η Ελλάδα διαθέτει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300PMU-1 Favorit, Osa-AKM και Tor-M1.

Τον Δεκέμβριο του 2013, ο ελληνικός στρατός διεξήγαγε βολές αποδοχής στο πεδίο εκπαίδευσης του Ακρωτηρίου στο νησί της Κρήτης χρησιμοποιώντας S-300.

Το 2018, η Ελλάδα και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για τη συντήρηση στρατιωτικού εξοπλισμού με την ονομασία «Επέκταση ζωής οπλικών συστημάτων». Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, πρόσφατα τερματίστηκε η συνεργασία των δύο χωρών».