
Η ρωσική διαστημική υπηρεσία «Roscosmos» ανακοίνωσε πως οι κοσμοναύτες και οι υπάλληλοι του εκπαιδευτικού κέντρου στο Ζβιόζντνι Γκόροντοκ κοντά στη Μόσχα έλαβαν την Παρασκευή την πρώτη δόση του εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τη «Roscosmos», οι κοσμοναύτες Όλεγκ Αρτέμιεφ και Νικολάι Τσουμπ ήταν οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού με το Sputnik V από συνολικά 30 άτομα.
«Οι κοσμοναύτες υποβλήθηκαν σε προκαταρκτική ιατρική εξέταση, η οποία είναι υποχρεωτική πριν από τον εμβολιασμό. Αρκετοί άλλοι υπάλληλοι του κέντρου εκπαίδευσης, που αλληλεπιδρούν άμεσα με τους κοσμοναύτες κατά τη διάρκεια της προπόνησης, έλαβαν επίσης την πρώτη δόση του εμβολίου από τις συνολικά δύο» αναφέρει η Roscosmos.
Τον Σεπτέμβριο, ο διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού Σεργκέι Ριζίκοφ δήλωσε ότι το πλήρωμα της αποστολής προς τον σταθμό δεν θα εμβολιαστεί κατά της COVID-19 πριν από την απογείωσή τους τον Οκτώβριο.
Το κέντρο εκπαίδευσης κοσμοναυτών, μαζί με τους κοσμοναύτες, είναι μία από τις πρώτες επιχειρήσεις της διαστημικής βιομηχανίας που έλαβε μέρος σε εμβολιασμό μεγάλης κλίμακας κατά του κορωνοϊού στη Ρωσία.