Ο νέος γιγαντιαίος πύραυλος της NASA, ο οποίος φέρει το όνομα Space Launch System (SLS), ξεκίνησε την πορεία του προς την εξέδρα 39B του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στη Φλόριντα, από όπου θα γίνει η εκτόξευση του η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 29 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το BBC, η πρώτη αποστολή θα είναι μη επανδρωμένη, αλλά οι μελλοντικές θα στείλουν αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης, για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια.

Ο πύραυλος -ύψους σχεδόν 100 μέτρων- οδηγείται με έναν τεράστιο ελκυστήρα προς την εξέδρα.

Η μεταφορά του ξεκίνησε από το κτίριο συναρμολόγησης αργά το βράδυ της Τρίτης με ταχύτητα λίγο πάνω από 1 χλμ/ώρα και θα χρειαστεί 8-10 ώρες για να ολοκληρώσει το ταξίδι των 6,7 χιλιομέτρων.

Η αποστολή

Στο πλαίσιο της αποστολής «Άρτεμις 1» η κάψουλας πληρώματος Orion θα κάνει μια περιστροφή γύρω από τη Σελήνη πριν επιστρέψει στη Γη για να προσθαλασσωθεί 42 ημέρες αργότερα.

Με την αποστολή αυτή, η NASA θέλει να ελέγξει αν η θερμική ασπίδα της κάψουλας πληρώματος Orion μπορεί να αντέξει τη θερμότητα της επανεισόδου στη γήινη ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, η οποία θα γιορτάσει τον Δεκέμβριο την επέτειο μισού αιώνα από το Apollo 17, την τελευταία προσεδάφιση ανθρώπου στη Σελήνη.

Ο SLS έχει 15% μεγαλύτερη ώθηση από τους πυραύλους Saturn V του Apollo. Αυτή η επιπλέον ισχύς θα επιτρέπει στον πύραυλο να στέλνει μεγαλύτερα φορτία, ώστε να είναι δυνατές οι αποστολές μακράς διαρκείας.

Μόλις ο SLS φτάσει στην εξέδρα εκτόξευσης, οι μηχανικοί θα έχουν μόλις μιάμιση εβδομάδα για να τον ετοιμάσουν. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει ανακοινώσει και άλλες δυο ημερομηνίες εκτόξευσης σε περίπτωση που προκύψουν τεχνικά προβλήματα ή οι καιρικές συνθήκες εμποδίσουν τον πύραυλο να εκτοξευθεί στις 29 Αυγούστου.

Οι άλλες δυο ημερομηνίες είναι 2 και 5 Σεπτεμβρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">