Η Google παρουσίασε μια νέα τεχνολογία, τα passkeys, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να αποκτούν πρόσβαση στις μεγάλες πλατφόρμες χωρίς να απαιτείται η εισαγωγή του γνωστού password κάθε φορά.

Τα… «κλειδιά πρόσβασης» θα επιτρέπουν τη σύνδεση εφαρμογών και ιστότοπων χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε ασφάλεια χρησιμοποιεί η εκάστοτε συσκευή — όπως αναγνώριση προσώπου, αριθμό PIN ή αποτύπωμα — αντί να απαιτείται ένας μοναδικός κωδικός πρόσβασης σε μια φόρμα για κάθε ιστότοπο.

Μέσω ανάρτησης η Google γνωστοποίησε τη θέση της ότι τα passkeys είναι πιο ασφαλή από τους κωδικούς πρόσβασης (passwords), επειδή δεν μπορεί να αποκτηθεί η πρόσβαση σε αυτούς μέσω επιθέσεων phishing, ενώ πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποιος να δώσει κατά λάθος σε κάποιον τον κωδικό του.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την Google, η σύνδεση με τη νέα μέθοδο των passkeys δεν θα μπορεί να αποκαλυφθεί ακόμη και εάν μια εφαρμογή ή υπηρεσία παραβιαστεί.

Οι ανακοινώσεις έρχονται αφότου οι Google, Microsoft και Apple δεσμεύτηκαν πέρυσι να στηρίξουν νέα πρότυπα ασφαλείας τα οποία δεν θα απαιτούν τη χρήση κωδικού πρόσβασης.