Η μητρότητα προστατεύεται σε όλο το φάσμα της ελληνικής νομοθεσίας, που αποσκοπεί στη διαφύλαξη της υγείας της μητέρας και του νεογνού, καθώς και στη διευκόλυνση της άσκησης των μητρικών καθηκόντων.

Κάθε εργαζόμενη γυναίκα στη χώρα μας δικαιούται να λάβει άδεια μητρότητας, η συνολική διάρκεια της οποίας ανέρχεται στις 119 ημέρες. Από το διάστημα αυτό, οι 56 ημέρες χορηγούνται υποχρεωτικά πριν από την πιθανή ημερομηνία του τοκετού και οι υπόλοιπες 63 ημέρες μετά τον τοκετό. Από εκεί και πέρα, για χρονικό διάστημα 30 μηνών από τη λήξη της άδειας λοχείας η εργαζόμενη μητέρα δικαιούται να μειώσει το ωράριό της κατά μία ώρα την ημέρα.

Τι γίνεται, όμως, σε άλλες χώρες; Οι διαφορές είναι μεγάλες και σε κάποιες περιπτώσεις το διάστημα που δίνεται σε μητέρες και πατεράδες μπορεί να σας εκπλήξει. Ενδεικτικά, αναφέρουμε κάποια παραδείγματα…

Μεγάλη Βρετανία: Κάθε νέα μητέρα μπορεί να πάρει δεκαπέντε ημέρες άδειας, ενώ είτε η νέα μαμά είτε ο νέος μπαμπάς 350 ημέρες ακόμα. Το σύνολο των ημερών που δίνονται στους νέους γονείς είναι 365 ημέρες.

Σουηδία: Οι νέες μητέρες δικαιούνται 180 ημέρες άδεια μητρότητας, ενώ οι μπαμπάδες 60.

Κροατία: Κάθε νέα μητέρα μπορεί να πάρει 410 ημέρες και για τους πρώτους έξι μήνες το κράτος πληρώνει το 100% του μισθού της.

Καζακστάν: Οι νέες μητέρες δικαιούνται 126 ημέρες άδειας, αλλά εφόσον υπάρξουν επιπλοκές κατά τον τοκετό ή γεννηθούν δίδυμα ή περισσότερα μωρά το διάστημα αυτό παρατείνεται κατά δέκα εβδομάδες. Επιπλέον, οι μητέρες δικαιούνται άδεια για να προσέχουν το μωρό τους μέχρι αυτό να γίνει τριών ετών.

Φινλανδία: Η άδεια μητρότητας ανέρχεται στις 126 ημέρες. Αντί της άδειας μητρότητας, οι νέες μητέρες μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στο βρεφονηπιακό σταθμό ή να προσλάβουν μπέιμπι σίτερ, η οποία πληρώνεται αποκλειστικά από το κράτος.

Πορτογαλία: Και οι δύο γονείς δικαιούνται 120 ημέρες άδεια.

Γαλλία: Οι νέες μητέρες δικαιούνται 112 ημέρες άδεια μητρότητας, οι οποίες μπορούν να μοιραστούν πριν και μετά τον τοκετό, δηλαδή δύο μήνες πριν και δύο μήνες μετά.

Κίνα: Η άδεια μητρότητας εξαρτάται από την ηλικία της μητέρας. Μια νεαρή μαμά μπορεί να πάρει από 90 ημέρες άδεια μέχρι 120. Όσο μεγαλύτερη είναι τόσο περισσότερες ημέρες δικαιούται.

Ισλανδία: Τρεις μήνες δίνεται στη νέα μητέρα, τρεις μήνες στο νέο πατέρα κι άλλοι τρεις μήνες μοιράζονται μεταξύ των δύο γονέων.

Ινδία: Η άδεια μητρότητας είναι από 84 έως 182 μέρες. Οι ημέρες που δικαιούται κάθε μητέρα εξαρτώνται από τον αριθμό των παιδιών που έχει. Περισσότερες ημέρες δίνονται εάν έχει ένα ή δύο παιδιά και λιγότερες εάν έχει από τρία και πάνω.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Στο Ντουμπάι η άδεια μητρότητας εξαρτάται από τη δουλειά της μητέρα. Εάν εργάζεται σε ιδιωτική εταιρία δικαιούται 45 ημέρες άδειας, ενώ εάν δουλεύει σε κάποιον κρατικό φορέα οι ημέρες αυξάνονται στις 90.